fallback

Wall Street ce върна в правилния коловоз

Пазарът подходи с оптимизъм към очаквания в петък доклад за заетостта в САЩ

23:03 | 07.05.15 г.

Американските фондови борси затвориха сесията в четвъртък с повишения, като инвеститорите останаха в очакване на важния доклад за новите работни места в петък.

"За момента пазарите се развеселяват от очакваните добри данни", заяви Джон Канали, инвестиционен стратег и икономист в LPL Financial. "Мисля, че ще имаме хубав доклад за работните места, ниво от 250 хил. или повече. Пазарът се настройва, че първото тримесечие е било преходно, но не достатъчно силно, за да стимулира Фед (да повиши лихвите скоро – бел. ред.)".

Ръстът на Wall Street в четвъртък отбеляза промяна на тенденцията след спадовете в последните два дни.

"Изглежда, че имаме малък обрат тук", каза пред CNBC Джак Аблин, главен инвестиционен директор в BMO Private Bank. "Инвеститорите вероятно ще искат да видят доклада за работните места, преди да променят стратегията".

Той очаква леко разочарование в месечния доклад за заетостта, който да покаже ръст от по-малко от 200 хил. работни позиции. Ключовият момент за повечето анализатори е покачването на заплатите, което би могло да означава ускоряване на инфлацията и подкрепа на покачването на лихвите.

Статистиката от деня показа, че броят на американците, подали нови молби за помощи при безработица, се е повишил незначително през миналата седмица в близост до 15-годишно дъно. Новината бе възприета като знак, че пазарът на труда продължава да укрепва въпреки умерения икономически растеж.

Първоначалните молби за обезщетения за безработица са нараснали с 3 хил. до сезонно изгладените 265 хил. за седмицата, приключила на 2 май. Молбите за предходната седмица пък бяха коригирани до 262 хил., което е най-ниското ниво от април 2000 г.

В сряда данните на ADP за заетостта в частния сектор показаха 169 хил. нови работни места през април при очаквания за скромен ръст до 200 хил. Разходите за единица труд пък се покачиха с 5% през първото тримесечие, но производителността е спадна с 1,9% при очаквания за отстъпление с 1,8%.

В други икономически новини председателят на Фед в Чикаго Чарлз Евънс заяви, че централната банка трябва да стои далеч от повишаване на лихвените проценти. "Има причини за несигурност, които някак ни карат да си кажем:" Защо трябва да бързаме да направим това", отбеляза той в интервю.

Капитализацията на Yelp нарасна с 22,96%, след като Dow Jones съобщи, че онлайн порталът за оценки на заведения и хотели с пред смяна на собствениците си.

Alibaba спечели коригираните 48 цента на акция за последното си тримесечие, 6 цента над предварителните оценки. Книжата на китайското дружество поскъпнаха със 7,56%.

Priceline Group отчете тримесечна печалба в размер на коригираните 8,12 долара на акция, над оценките за 7,72 долара. Въпреки това капитализацията на компанията за хотелски стаи и коли под наем отстъпи с 4,52 на сто.

Бизнесът на Procter & Gamble за продукти за коса представлява интерес от различни частни инвестиционни посредници. Според оценки на The New York Post компанията би била склонна да се раздели със звеното за около 5 млрд. долара. Акциите на гиганта поевтиняха леко с 0,22 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:15 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още