fallback

Слабият растеж в САЩ покоси Wall Street

Не се очаква Фед да предприеме промени в курса на паричната политика

23:25 | 29.04.15 г.

С понижения на индексите приключи сесията на Wall Street заради слабия растеж на американската икономика и въпросителните около евентуалния момент, в който Федералният резерв на САЩ би увеличил лихвите.

В края на сесията Dow Jones записа спад от 0,4% до 18 036 пункта. В един момент индексът отбеляза понижение от над 150 пункта, но с течение на сесията възстанови част от загубите. S&P 500 изгуби 0,37% до 2 107 пункта, а Nasdaq изтри 0,62% до 5 024 пункта.

По-рано днес американското търговско министерство обяви, че през първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е разширил със само 0,2% през първото тримесечие спрямо ръста от 2,2%, отчетен през предходното тримесечие. Това е и най-слабият резултат от година насам, докато очакванията бяха за растеж от поне процент.

Федералният резерв на САЩ побърза да посочи, че факторите за отслабването на икономиката през първите три месеца на годината са временни. Централната банка потвърди очакванията си за умерено ускоряване на икономическата активност през годината.

Инвеститорите продължават да спекулират за възможния момент на увеличение на основния лихвен процент. “Мисля, че е би било много, много трудно лихвата да бъде увеличена, при условие, че Фед говори по този начин”, коментира пред CNBC Алан Рехтшафен от UBS Wealth Management Americas.

Анализаторите не очакват на срещата на Федералния резерв да се вземе решение за промяна на курса на паричната политика заради знаците за забавяне на икономиката.

Същевременно на стоковата борса в Ню Йорк цената на петрола се увеличи на фона на спада на долара след обявяването на данните. Цената на лекия американски суров петрол със срок на доставка през юни добави 1,52 долара, или 2,7%, до 58 долара за барел – най-високо равнище за годината досега, съобщава MarketWatch.

Юнските контракти на сорта брент поскъпнаха с 1,2 долара, или 1,9%, до 65,84 долара за барел.

По-рано днес американската Администрация за енергийна информация съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 1,9 млн. барела за седмицата до 24 април. Агенцията отчита ръст на запасите за 16-та поредна седмица.

Същевременно златото поевтиня с 3,9 долара, или 0,3%, до 1 210 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още