fallback

Хенри Полсън: Основната заплаха пред растежа в САЩ е политическата система

Не виждам как ще нараснем с много над нивото от 2%, заявява бившият американски финансов министър

09:37 | 16.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на САЩ трябва да расте по-бързо. Но каква е най-голямата пречка точно сега? Политическата криза във Вашингтон. Такова становище изразява бившият американски финансов министър Хенри Полсън, цитиран от Yahoo Finance.

"Това е добра новина, не е лоша", казва Полсън, който бе част от администрацията на президента Джордж У. Буш и помогна за изграждането на Програмата за освобождаване от проблемни активи на стойност 700 млрд. долара, задействана по време на финансовата криза. Преди да заработи във Вашингтон Полсън бе главен изпълнителен директор на Goldman Sachs.

"Икономиката на САЩ е един от светлите лъчи за света в момента. Ние се развиваме, създаваме работни места... цените на жилищата се покачват", посочва той. "Лошата новина е, че не постигаме достатъчно бързи резултати".

През миналата година икономиката на САЩ нарасна с 2,4% – най-бързият темп от четири години насам. Въпреки това равнището остана под очакванията на икономисти и политици, които се надяваха за ниво по-близо до 3%.

Във вторник Международният валутен фонд намали прогнозата си за ръста на БВП на САЩ през 2015 г. до 3,1%, след като през януари очакваше равнище от 3,6%.

"Не виждам как ще нараснем много над нивото от 2%, докато нямаме някои структурни реформи... Тези реформи включват нова система за корпоративното облагане, която позволява на корпорациите да се състезават при равни условия в световен мащаб. Освен това реформа на федералното облагане на доходите, която позволява на правителството да повиши приходите", коментира Полсън.

Според бившия американски финансов министър друг проблем за възпрепятстването на икономическия растеж е неравенството в доходите. Полсън казва, че има "сериозен проблем с несъответствието на доходите" и че твърде много американци все още се опитват да си възвърнат изгубеното по време на кризата от 2008 г.

Хенри Полсън коментира и растежа на Китай по отношение на икономиката на САЩ. "Хората ми казват: не виждаш ли Китай като заплаха за Съединените щати? Аз казвам не. Мисля, че заплахата е собствената ни политическа система".

Полсън е посещавал Китай повече от 100 пъти – както като ръководител на Goldman Sachs, така и като финансов министър. Днес той е ръководител на Института Полсън в Чикагския университет, който се фокусира върху решаването на икономически и екологични предизвикателства чрез подобряване на отношенията между САЩ и Китай.

"Нашата съдба е в нашите собствени ръце. Ако правим нещата, които трябва да направим, ние ще бъдем основна икономическа сила за дълго време. Но ако не го направим, независимо от това, което прави Китай, ние няма да бъдем", заключава той.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още