fallback

Оптимистично начало за индексите на Wall Street*

Финансовите отчети, икономическите данни и Бежовата книга на Фед са във фокуса на инвеститорите

18:14 | 15.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите индекси на американския фондов пазар стартират сесията в сряда с повишения. Финансовите отчети и икономическите данни са във фокуса на инвеститорите, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва ръст от 0,47% до 18 122,33 пункта. Широкият индекс S&P 500 се покачва с 0,52% до 2 106,70 пункта, воден от енергийния сектор. От своя страна технологичният бенчмарк Nasdaq Composite за момента е нагоре с 0,46% до 5 000,30 пункта.

Данните от днес показват, че през март индустриалното производство в САЩ се понижава с 0,6%, което е повече спрямо очакванията. През февруари активността бе леко повишена.

Молбите за ипотеки намаляват с 2,3% в сравнение с предходната седмица, след като лихвените проценти се покачиха минимално, сочат данните на Асоциацията на ипотечните банкери.

Индексът за активността на жилищния пазар на Американската асоциация на строителите на жилища (NAHB) скача рязко до 56 пункта през април.

Пазарните участници очакват и публикуването на Бежовата книга на Федералния резерв на САЩ, от която ще добият по-добра представа за състоянието, в което се намира американската икономика.

Спадащата безработица и подобряващата се икономика сигнализират, че Фед трябва да започне да повишава лихвените проценти. На това мнение е президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард. Според него има риск от издуването на балони при различни активи, ако централната банка задържи лихвите твърде ниски за дълго време.

На корпоративния фронт акциите на компаниите в енергийния сектор поскъпват с над процент, успоредно с поскъпването на фючърсите върху петрола. Суровината достига най-високото си ниво за 2015 г., след като седмичните данни показват по-малко повишение на петролните запаси в САЩ в сравнение с прогнозите на анализаторите.

Цената на фючърсите върху суровия петрол се повишава с 2% до 54,36 долара за барел.

Книжата на петролния гигант Transocean поскъпват с над 6% и така компанията повежда печелившите в състава на S&P 500.

Акциите на Bank of America поевтиняват с 0,6% до 15,73 долара. Банката излезе на печалба от 3,36 млрд. долара през първото тримесечие на 2015 г. след загубата от 276 млн. долара година по-рано.

Резултатите на Intel оправдаха очакванията, а капитализацията на дружеството расте с 4,3 на сто. Технологичната компания повежда печелившите в състава на Dow Jones.

Контрактите върху златото добавят 1,60 долара към стойността си до 1 194,10 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните щатски облигации, която се използва при определяне на лихвите по ипотеките и други потребителски кредити, се понижава до 1,88%.

* Информацията е актуална към 18:07 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:28 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още