fallback

По-малко от половината американци играят на борсата

Пазарите в САЩ растат, но хората нямат достатъчно пари и доверие, за да инвестират в ценни книжа

15:34 | 12.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател

По-малко от половината американци – 48%, инвестират пари в ценни книжа, включително и в пенсионни и взаимни фондове, съобщава CNN. Данните са от проучване на Bankrate Money Pulse.

Малкият брой американци, които инвестират във финансови инструменти, е притеснителен за финансовото бъдеще на САЩ, посочват от CNN. Пикът на инвеститорите беше през 2007 година – малко преди началото на най-тежката финансова криза от Голямата депресия досега.

В същото време  фондовите пазари в САЩ са в разгара на една от най-добрите си серии с ръстове в последните години. Стойността на индекса S&P500, който следи движението на 500-те най-големи и известни американски компании, отчита ръст от 200% спрямо март 2009 година насам.

Защо обаче хората не инвестират, след като фондовите пазари растат? Проучването на Bankrate посочват няколко причини и най-сериозната от тях е, че хората нямат достатъчно средства да инвестират.

Проучванията показват, че средните приходи на американците не са по-високи от нивата през 1995 година. Така много семейства не виждат достатъчно подобрение на финансите, така че да инвестират спокойно в акции.

Друга бариера е чувството на хората, че не са достатъчно добре образовани по отношение на фондовите пазари, не вярват на брокерите и смятат, че прекалено рисково да играят на борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:25 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още