fallback

Какво да очакваме от първия за 2015 г. сезон на отчетите в САЩ?

Влошените прогнози за финансовите резултати на компаниите не бива да притесняват инвеститорите

22:37 | 03.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След като за компаниите първото тримесечие на 2015 г. вече приключи, инвеститорите сега разполагат само с няколко седмици преди началото на новия сезон на отчетите в САЩ, пише MarketWatch.

Също като последния отчетен сезон инвеститорите трябва да са подготвени за редица разочарования. Анализаторската компания FactSet обобщава, че 85 компании, попадащи в състава на широкия борсов индекс S&P 500, са публикували негативни очаквания за финансовите си резултати, спрямо 16 с позитивни прогнози – най-ниският брой от първото тримесечие на 2006 г.

От своя страна S&P 500 изпитва трудности в последните няколко месеца, като от началото на годината стойността му е почти без промяна спрямо края на 2014 г.

Но трябва ли инвеститорите да се притесняват, когато стартира сезонът на отчетите? До този момент слабите прогнози за финансовите резултати би трябвало да са познати на инвеститорите. Но и промените в корпоративните очаквания са характерни за Wall Street.

„Мечките“, които смятат, че пазарът е надценен, със сигурност ще имат проблем със схващането, че ревизиите в негативна посока нямат значение. В крайна сметка поради това, че акциите вече се търгуват при доста високи стойности, всяка промяна в прогнозите може да влоши ситуацията. Индексът на малките компании Russell 2000 има коефициент Р/Е от близо 20, Nasdaq Composite – 19, а този на S&P 500 е близо 18.

Въпреки това някои инвеститори и анализатори бият тревога за високите стойности на фондовия пазар от доста време. Но от 2013 г. насам, например, акциите са поскъпнали с 20%, отбелязва MarketWatch.

Въпреки статистиката на FactSet дългосрочната тенденция показва, че тълкуването на негативните прогнози не е необичайно. Факт е, че повече от 80 компании от S&P 500 изнасят негативни прогнози всяко тримесечие от първото на 2013 г. насам.

Нещо повече – сега оценките само на 85 компании са занижени спрямо 86 през четвъртото тримесечие на 2014 г. и пикът от 95 преди година.

Инвеститорите трябва да знаят, че зад ревизиите, но и зад ръстовете, в някои сектори стоят реални причини. В края на миналата година това направиха компаниите от енергийния сектор, например, заради спада в цената на петрола.

Сега по-скъпият долар и неблагоприятните валутни изменения са огромен проблем за компаниите от потребителския сегмент, например.

MarketWatch обръща внимание и на факта, че повече от половината компоненти на S&P 500 надхвърлят очакванията си всяко тримесечие от третото на 1998 г. насам. Това се случи и през миналото, когато 65% от компаниите в индекса изненадаха приятно анализаторите. Със сигурност ще го направят и отново.

А ето как S&P Capital IQ вижда представянето на 10-те сектора на широкия индекс S&P 500 на база ръст на печалбата на една акция (ЕPS):

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още