fallback

Американските акции приключиха сесията с понижения

Инвеститорите се колебаят кога Фед ще започне да увеличава лихвите, някои теглят печалби преди сезона на отчетите

22:28 | 24.03.15 г.

Американските акции приключиха сесията с понижения заради колебанията на инвеститорите кога Федералният резерв на САЩ ще пристъпи към увеличаване на лихвите на фона на по-добрите данни за представянето на икономиката и консолидацията при валутите и енергията, пише CNBC.

В края на сесията на Wall Street Dow Jones се понижи с 0,58% до 18 011 пункта под натиска на Chevron Corp, Pfizer Inc и Cisco Systems Inc, чиито акции поевтиняха със съответно 1,62%, 1,51% и 1,43%. S&P 500 изтри 0,59% до 2 092 пункта, а Nasdaq изтри 0,32% до 4 995 пункта.

“Ясната посока, която имахме преди последното заседание на Фед, е замъглена”, коментира Куинси Кросби, пазарен стратег от Prudential Financial. Експертът допълва, че някои инвеститори изтеглят и част от печалбите си в дните преди да стартира новия сезон на отчетите за първото тримесечие на годината.

Инвеститорите продължават да наблюдават долара, който обаче остава относително стабилен на валутните пазари след силния ръст срещу еврото през последните седмици. “Движенията на валутите ще са на фокус, защото там станахме свидетели на най-голяма волатилност”, посочва Питър Бууквар, старши пазарен анализатор в The Lindsey Group.

“Ако доларът се задържи на тези равнища, акциите вероятно ще достигнат рекордно високи равнища”, прогнозира Питър Кардийо, старши пазарен икономист в Rockwell Global Capital. Според него S&P 500 може да достигне 2 125 пункта, а Nasdaq – 5 075 пункта.

Еврото днес се търгуваше на ниво около 1,09 спрямо долара след  по-добрите от очакваното данни за бизнес активността в еврозоната. През март бизнес активността във валутния блок е достигнала 46-месечен връх, сочат данните на Markit. Това подхранва надеждите, че растежът в региона се ускорява.

Инвеститорите продължават да следят и продължаващите преговори около дълга на Гърция. Според нов доклад Атина ще изчерпи финансовия си ресурс към 20-ти април, ако не получи помощ от кредиторите си.

Що се отнася до новините от САЩ, инфлацията в страната прекъснала серията на спад през февруари. Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,2% за месеца, а на годишна база е останал без промяна. Основната годишна инфлация достига 1,7 на сто – най-силният ръст на потребителските цени от ноември.

На стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през май поскъпнаха леко с 6 цента (0,1%) до 47,51 долара за барел. В Лондон майските контракти на сорта брент поевтиняха с 81 цента (1,5%), до 55,11 долара за барел.

Фючърсите на златото със срок на доставка през април поскъпнаха с 3,7 долара (0,3%) до 1 191,4 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още