fallback

Американските акции приключиха със спад

Основните фактори днес бяха по-слабият долар и преговорите за гръцкия дълг

22:18 | 23.03.15 г.

Американските индекси приключиха със спадове в понеделник. Инвеститорите очакват седмица с по-малко икономически данни на фона на консолидация на валутите и цената на петрола, пише CNBC.

Щатският долар поевтиня с около 1,5% спрямо големите световни валути, а еврото се търгуваше около 1,09 долара. Фючърсите на петрола поскъпнаха с 88 цента до 47,45 долара за барел, след като по време на сесията достигнаха дъно от 42,75 долара за барел.

Индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 се търгуваха малко под абсолютни рекорди, опитвайки да постигнат първите си два последавателни дни на зелено от февруари. S&P 500  излезе на червено.

Nasdaq имаше проблеми да излезе на печалба, но остана над 5 000 пункта. Акциите на Biotech, които поведоха нагоре индекса в петък бяха сред най-големите губещи днес.

Продажбите на съществуващи жилища през февруари се повишиха с 1,2% на годишна база до 4,88 млн.

Освен ключовите данни за растежа на БВП в петък, пазарните участници очакват и тези за стоките за дълготрайна употреба и инфлацията. Освен това няколко фирми ще отчетат финансовите си резултати за последното тримесечие на миналата година.

"Миролюбивите" коментари от страна на Федералния резерв спомогнаха за отслабване на долара през миналата седмица, като очакванията за покачване на лихвите бяха отложени във времето.

Доходността по 10-годишните американски облигации е 1,91%.

Председателят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че засилването на щатския долар през последните месеци е било водено основно от агресивната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), вместо от възможното повишение на лихвите от страна на Фед.

"В основата (на засилването на долара – бел. ред.) наистина е ЕЦБ", каза той пред CNBC в понеделник. "Те се противопоставяха (на политиката на количествени улеснения – бел. ред.) в продължение на години".

Булард също така предупреди, че световните пазари са изправени пред "разминаване" с бъдещето на паричната политика на САЩ, което има потенциала да доведе до значителни сътресения.

UBS повиши с една степен оценката си за книжата на Staples. Според инвестиционната банка търговецът на дребно на канцеларски материали ще успее с придобиването на Office Depot.

Cliffs Natural Resources обяви, че ще продаде част от активите си в Канада за добив на хромит за 20 млн. долара. Капитализацията на дружеството ce покачи с 3,18%.

Фючърсите върху златото поскъпнаха с 3,10 долара до 1 187,70 долара за унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още