fallback

Щатските индекси откриват седмицата на зелено*

Доларът продължава да губи позиции спрямо основните световни валути

17:05 | 23.03.15 г.

Американските индекси отчитат леки покачвания в понеделник, като инвеститорите гледат напред към очакваните по-късно през седмицата икономически доклади отвъд Океана.

Преговорите за дълга на Гърция също остават на фокус, като германският канцлер Ангела Меркел и гръцкия премиер Алексис Ципрас се срещат днес в Берлин.

"Гърция продължава да се смалява, оставайки неактивна (с реформите – бел. pед.) в продължение на години", каза Ранди Фредерик, управляващ директор на Charles Schwаab.

Продажбите на съществуващи жилища през февруари се повишиха с 1,2% на годишна база до 4,88 млн.

Освен ключовите данни за растежа на БВП в петък, пазарните участници очакват и тези за стоките за дълготрайна употреба и инфлацията. Освен това няколко фирми ще отчетат финансовите си резултати за последното тримесечие на миналата година.

"Миролюбивите" коментари от страна на Федералния резерв спомогнаха за отслабване на долара през миналата седмица, като очакванията за покачване на лихвите бяха отложени във времето.

Доходността по 10-годишните американски облигации е 1,91%. Американският долар губи позиции спрямо основните световни валути.

Председателят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че засилването на щатския долар през последните месеци е било водено основно от агресивната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ).

"В основата (на засилването на долара – бел. ред.) наистина е ЕЦБ", каза той пред CNBC в понеделник. "Те се противопоставяха (на политиката на количествени улеснения – бел. ред.) в продължение на години".

Булард също така предупреди, че световните пазари са изправени пред "разминаване" с бъдещето на паричната политика на САЩ, което има потенциала да доведе до значителни сътресения.

UBS повиши с една степен оценката си за книжата на Staples. Според инвестиционната банка търговецът на дребно на канцеларски материали ще успее с придобиването на Office Depot. Книжата на компанията добавят 1,3%.

Cliffs Natural Resources обяви, че ще продаде част от активите си в Канада за добив на хромит. Капитализацията на дружеството ce покачва с 3,14 на сто.

* Актуално към 16:55 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още