fallback

Щатските индекси започват с повишения

Пазарът в петък показа свръхреакция на данните за заетостта, като днес се възстановява, коментира анализатор

18:27 | 09.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции зaпочват с повишения днешната сесия, след като инвеститорите преразглеждат влиянието на силния доклад за заетостта от петък върху момента за вдигане на лихвите от Фед, предава CNBC.

Пазарът в петък показа свръхреакция на данните за заетостта, като днес се възстановява, коментира Питър Кардийо, главен пазарен икономист в Rockwell Global Capital.

Пазарът игорира Гърция. Сигурен съм, че Европа ще намери начин да отпусне нови заеми на страната, каза Питър Буквар, главен пазарен анализатор в The Lindsey Group.

Съотношението печеливши/губещи акции на Нюйоркската борса е приблизително 3/4. Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones се повишава с 0,7% до 17 977 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 се покачва с 0,2% до 2 075 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq е на практика без промяна (-0,03%) на ниво от 4 926 пункта.

Акциите на Apple се повишават с 0,7%. По-късно днес в Сан Франциско компанията се очаква да разкрие подробности относно характеристиките и цената на своя умен часовник.

Книжата на General Motors поскъпват с 2,4%. Компанията ще изкупи свои акции за 5 млрд. долара и се ангажира да върне в бъдеще на акционерите всяко превишение в кеша над 20 млрд. долара.

Акциите на McDonald’s се повишават с 0,7%. Веригата за бързо хранене отчете доста по-голям от очаквания спад в продажбите както в САЩ, така и в глобален план.

Книжата на Alcoa спадат с 6,4%. Алуминиевият гигант купува прозиводителя на метали RTI International Metals в сделка с акции на стойност 1,5 млрд. долара.

Акциите на Exxon Mobil прибавят 0,2%. Goldman Sachs даде препоръка „купува“ за книжата, като изтъкна, че това е единствената петролна компания, която ще генерира положителен свободен паричен поток през 2016 г. и ще раполага с необходимия кеш да продължи с придобиванията.

Доларът поскъпва спрямо основните валути, а доходността по 10-годишните американски ДЦК се понижава с 0,03 процентни пункта до 2,21%.

Фючърсите върху американския петрол се понижават с 1,8% до 50,51 долара за барел, а тези върху златото се повишават с 0,4% до 1 169 долара за троой унция.

* Актуално към 17:45 българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 29.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още