fallback

Wall Street излезе на плюс за годината

За позитивното инвеститорско настроение допринесе поскъпването на петрола

23:10 | 05.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите индекси на Wall Street завършиха сесията в четвъртък с повишения, с което излязоха на плюс за годината. За позитивното настроение допринася поскъпването на петрола. Опасенията за състоянието на Гърция отшумяват, а инвеститорите очакват важните данни за пазара на труда в САЩ, които ще бъдат публикувани в петък, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones се покачи с 1,2% до 17 884,43 пункта. Широкият индекс S&P 500 се повиши с 1% до 2 062,5 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е нагоре с 1% до 4 765,1 пункта.

Данните от днес показаха, че търговският дефицит на САЩ се покачва до най-високото си равнище от 2012 г. на фона на рязкото отстъпление на цените на петрола. Номиналният търговски дефицит на страната нарасна с 17,1% до 46,6 млрд. долара през декември, надхвърляйки рязко очакванията на пазара за ниво от 38 млрд. долара.

Основните индекси заличиха загубите от началото на годината, след като и цената на петрола се възстанови над 50 долара за барел. „Черното злато“ поскъпва с близо 5%, след като в сряда отстъпи с 9 на сто.

„Имаме навика да гледаме на петрола като на барометър за глобалния икономически растеж“, коментира главният пазарен стратег на Wunderlich Securities Арт Хоугън.

Статистиката показа още, че броят на подадените молби за помощи при безработица възлиза на 278 000 броя – по-малко от прогнозите за 290 000, но и над тези, регистрирани миналата седмица, а именно – 267 000.

Акциите на Pfizer поскъпнаха с 2,87% до 32,99 долара. Фармацевтичният гигант обяви, че ще придобие Hospira – най-голяма компания за производство на лекарства за инжектиране. Стойността на сделката се изчислява на около 17 млрд. долара. Очаква се това да повиши опитите на компанията да разработва нови биологични лекарства.

Книжата на DuPont добавиха 3% към цената си до 76 долара след новините за промени в мениджърския екип.

След края на сесията своите междинни финансови отчети ще оповестят социалната мрежа Twitter, производителят на видео игри Activision Blizzard, както и CME Group, Expedia, GoPro, LinkedIn, News Corp., Symantec, Lionsgate, Pandora, Yelp и други.

Цената на фючърсите върху суровия петрол се покачва с 4,93% до 50,83 долара за барел, Контрактите върху златото поскъпват 0,2% до 1 267,10 долара за тройунция.

Доларът губи позиции спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните щатски облигации, която се използва при определяне на лихвите по ипотеките и други потребителски кредити, кръжи около 1,81%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:50 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още