fallback

Със смесени настроения стартира сесията на Wall Street*

Акциите на Disney оттласнаха Dow Jones

18:22 | 04.02.15 г.

Със смесени настроения стартира сесията на Wall Street. Малко над час и половина след началото на търговията Dow Jones се повишава с 0,2% до 17699 пункта, подкрепен от акциите на Disney. Пазарната оценка на компанията се повишава с над 7 на сто, след като вчера публикува отчета си след края на сесията. S&P 500 се понижава с 0,2% до 2 046%, а Nasdaq изтрива 0,4% до 4 710 пункта.

Инвеститорите преценяват допълнителните понижения на цените на петрола, данните за икономиката и глобалните новини, отбелязва CNBC.

Данните показват, че запасите от петрол в САЩ са се увеличили с 6,3 млн. барела, което допълнително оказа натиск върху цената на черното злато. Фючърсите на лекия американски суров петрол отбелязаха спад от почти 4 на сто до 50,96 долара за барел, а сортът брент поевтиня също с почти 4 на сто до 56,73 долара.

“Пазарите знаят, че има нужда от стабилизиране на цените на енергоносителите, за да нарасне икономиката”, коментира Ник Рийх, главен изпълнителен директор на The Earnings Scout.

Цените на петрола спаднаха с над 50 на сто от средата на миналата година заради отслабеното търсене и свръхпроизводството.

Днес стана ясно, че секторът на услугите в Китай през януари се е разширил най-бавно от шест месеца насам. Китайската централна банка засили икономическите си стимули, като намали допълнително изискванията за банковите резерви.

Ситуацията в Гърция също остава забулена в мъгла. Днес финансовият министър Янис Варуфакис се срещна с председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, а премиерът Алексис Ципрас проведе среща с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Двамата са разговаряли и с представители на Международния валутен фонд.

“Все още нямаме ясен сигнал за Гърция. Китайските стимули са положителна новина. Очакваме относително спокоен ден, освен ако цените на петрола не спаднат рязко или не се възстановят”, коментира Ранди Фредерик от Charles Schwab.

Същевременно индексът на ISM за сектора на услугите в САЩ отбелязва лек ръст през януари до 56,7 пункта. Икономическата активност в сектора се подобрява за 60-ти пореден месец.

* Актуално към 17.50 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 04.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още