fallback

Wall Street бе подкрепен от цената на петрола

Американските индекси отчетоха ръстове от над 1%, след като черното злато изкачи близо месечен връх

23:14 | 03.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции се повишиха в днешната сесия заради инерцията от възстановяването на цените на петрола и окуражаващите развития в еврозоната, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones нарасна с 1,8% до 17 665 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 се повиши с 1,4% до 2 050 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq се покачи с 1,1% до 4 728 пункта.

Американският петрол се върна трайно над 50 долара за барел – за първи път от близо месец – поскъпвайки с 5,6% до 52,34 долара. Енергийният сектор поведе печелившите в S&P 500, като поскъпна с 2,5% - четвърти пореден ръст и най-силната му сесия от 16 януари, когато нарасна с 3,2%.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис продължава европейската си обиколка в опит да спечели подкрепа за нова сделка с кредиторите. Вчера той обяви план за замяна на част от съществуващите облигации с такива, обвързани с растежа. Гръцките акции днес скочиха с 11%, приветствайки възможността за нова сделка.

Икономическите новини от деня показаха, че заводските поръчки през декември са спаднали с 3,4%, което е повече от очакваното. Намалението в плановете за бизнес инвестиции обаче бе ревизирано да по-малък спад.

Анализаторите са окуражени от данните за продажбите на автомобили.

Акциите на UPS се повишиха с 0,4%, след като куриерската компания оповести печалба в унисон с прогнозите и приходи над очакванията за тримесечието, но обяви годишна прогноза под предвижданията на Wall Street.

Книжата на BP поскъпнаха с 2,8%, след като петролният гигант обяви по-добра от очкваното коригирана печалба за тримесечието. Компанията ще намали капиталовите разходи с 4-6 млрд. долара през тази година.

Доларът поевтиня спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски ДЦК се повиши с 0,11 процентни пункта до 1,78%. Фючърсите върху златото спаднаха с 1,2% до 1 260 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 03.02.15 г.
fallback
Още от САЩ виж още