fallback

Американските индекси се обагриха в зелено

Спадът в цената на петрола не е особено добра новина за световната икономика, твърди ализатор

23:15 | 20.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските индекси последваха европейските и азиатските борсови измерители и приключиха сесията си във вторник на зелена територия.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones се повиши с 0,02% до 17 515 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 нарасна с 0,16% до 2 022 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq добави 0,44% към стойността си до 4 654 пункта.

Цените на суровия петрол отново се понижиха, след като Международният валутен фонд понижи перспективата си за глобалния икономически растеж за 2015 г. и 2016 г.

„Спадът в цената на петрола не е особено добра новина за световната икономика", заяви Хю Джонсън, председател на Hugh Johnson Advisors, цитиран от CNBC.

По отношение на отделните компоненти внимание привлече Johnson & Johnson, който бе в дъното на Dow със спад от 3,30 на сто до 100,61 долара за акция. Компанията за лекарства и потребителски стоки бе убедителна с печалбата си, но продажбите се свиват. Търговец се позовава и на очакването за увеличаване на натиска заради силния долар. След като предвид слабите сделки с облигации редица големи американски банки предупредиха за по-слаби резултати, сега към тях се присъедини и Morgan Stanley.

Банката посочи във вторник, че приходите ѝ от търговия с ценни книжа с фиксирана доходност, валути и стоки са спаднали с 81% до 133 млн. долара, изключвайки счетоводните корекции. Приходите от все по-важния мениджърски бизнес на банката са нараснали с 2,4% до 3,8 млрд. долара на фона на силния ръст на капиталовите пазари. Като цяло печалба за разпределяне сред общите акции се повиши до 920 млн. долара, или 47 цента на акция, през четвъртото тримесечие от 36 млн. долара, или 2 цента на акция, година по-рано. Акциите загубиха 1,13% от стойността си.

По-рано през деня Международният валутен фонд (МВФ) занижи прогнозата си за глобалния икономически растеж за тази и следващата година поради очакванията за забавяне на икономиката на еврозоната и развиващите се икономики и задълбочаването на проблемите на Русия. Единствено САЩ, а донякъде и Великобритания и Испания, се очертават като изключение от правилото.

Като цяло се очаква световната икономика да се разшири с 3,5% през тази година спрямо 3,3% през 2014 г. През 2016 г. световният растеж ще се ускори до 3,7%, посочва МВФ.

През 2015 г. фондът очаква БВП на САЩ да запише ръст от 3,6% – с 0,5 процентни пункта повече спрямо предишната прогноза. За следващата година се очаква ръстът на американската икономика да се забави до 3,3%, което е с 0,3 процентни пункта повече спрямо старата прогноза на институцията.

Изключвайки доклада на МВФ и сезона на отчетите, във фокуса на инвеститорите продължава да бъде ситуацията около Европейската централна банка, която се очаква да обяви програма за покупки на държавни облигации в четвъртък.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел си позволи рядка намеса в дебата за монетарната политика от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), след като предупреди, че тя не е заместител на икономическите реформи в еврозоната. Говорейки пред аудитория на събитие на Deutsche Börse AG в Ешборн, която е включвала и президента на ЕЦБ Марио Драги, Меркел заяви, че всяко решение на ЕЦБ да купува държавни облигации не трябва да се използва като извинение за изместването на реформите на заден план, предава Ройтерс.

"Ние трябва да гарантираме, че действията на ЕЦБ няма да се възприемат по някакъв начин така, че онова, което се прави във фискалната сфера и в областта на конкуренцията, да мине на заден план", заяви Меркел.

Критика към евентуалното наливане на количествени улеснения дойде и от анализаторите на Bloomerg. Според тях планираните мерки са прекалено скромни и идват прекалено късно.

За страните от Централна и Източна Европа количествените улеснения биха имали съвсем друг ефект. Регионът има нужда от повече външни стимули, коментира експертът от UniCredit Джанфранко Бизани.

Най-новият прочит за състоянието на икономиката на Германия във вторник дойде от доклада на ZEW. Той показа, че икономическите нагласи в Германия през януари се покачват до 48,4 пункта, спрямо 34,9 през декември и достигат така най-високото си ниво от февруари 2014 г. насам, поясняват от ZEW. Анализаторите очакваха ръст до 40 пункта.

„От съществено значение за новото подобрение е продължителният спад в цените на петрола и по-нататъшното обезценяване на еврото", заяви президентът на ZEW Клеменс Фюст в коментар на резултатите от проучването.

В понеделник търговията на Wall Street бе затворена поради честването на Деня на Мартин Лутър Кинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:22 | 04.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още