fallback

Wall Street грейна в зелено за втора поредна сесия

Борсата в Ню Йорк реагира положително на сигналите от Фед и EЦБ за бъдещето на глобалната монетарна политика

23:02 | 08.01.15 г.

Водещите индекси отвъд Океана се повишиха за втори пореден ден в четвъртък, като Dow Jones достигна най-високото си равнище през 2015 г. Покачванията дойдоха след стабилизирането на цените на петрола и сигналите за бъдещето на глобалната монетарна политика от Федералния резерв и Европейската централна банка (EЦБ).

Индексът на волатилността CBOE – популярната мярка за несигурността сред инвеститорите, отстъпи с 12 на сто до 17,09 пункта.

Тласък дадоха коментарите на члена на Фед Чарлз Евънс. По думите му централната банка едва ли ще прибегне скоро до покачване на лихвените ставки, каквито са очакванията на по-голямата част от експертите.

В оповестено от Bloomberg писмо Драги заяви, че Изпълнителният съвет ще наблюдава отблизо "риска за прогнозата за динамиката на цените в средносрочен план".

Пазарните участници очакват резултата от срещата на ЕЦБ на 22 януари. Прогнозите са, че регулаторът ще прибегне до агресивни стимули, целящи увеличаване на търсенето и подпомагане на цялостната икономическа активност.

"На първо място, продължава стабилизирането на енергийния пазар. На второ, коментарите на члена на Фед Чарлз Евънс. И трето – очакването, че ЕЦБ действително ще започне с количественото облекчаване по-късно този месец", каза пред CNBC Арт Хоган, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

Costco Wholesale добави 0,79 на сто, след като търговецът на дребно отчете по-добри от очакваното резултати през миналия месец.

Конкурентът Family Dollar Stores изтри 0,57 на сто след засилване на очакванията за по-слаби приходи през текущото тримесечие.

Данните от деня показаха, че молбите за помощи при безработица са спаднали с 4 000 до 294 000 през миналата седмица. Резултатът изненада приятно пазарните участници.

Щатският долар поскъпна спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните американски облигации, използвана при формирането на ипотечните лихви и други потребителски кредити, нарасна с три базисни пункта до 2,016%.

Деноминираните в долари стоки отчетоха предимно негативно представяне.

В сряда американските акции отчетоха повишения след четирите поредни сесии на спадове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:19 | 30.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още