fallback

Фракинг е предизвикал земетресение в Охайо?

Ново американско проучване доказва връзката между сондажи за шистов петрол и трусове

12:05 | 06.01.15 г. 16
Автор - снимка
Създател

Добивът на газ и петрол чрез фракинг може да предизвика в някои почвени структури сравнително силни земетресения, са установили американски учени от Miami University в щата Охайо.

Изследователският екип е разгледал причините за земетресение от март 2014 в близост до градчето Поланд в Охайо. Причината за земетресението е бил именно фракинг, пишат учените в бюлетина на Сеизмологичното общество на Америка (Bulletin of the Seismological Society of America, BSSA). В случая става въпрос за едно от най-силните земетресения, които се свързват в САЩ със спорния метод за добив на енергийни източници. 

При фракинга в кладенците се изтласква течност под високо налягане, за да се предизвикат малки пукнатини в скалите и да се добият съдържащи се в тях газ и петрол. По този начин обаче може да се предизвика микросеизмична активност - почти микроземетресения - обикновено толкова слаби, че могат да се измерват само с чувствително оборудване.

Земетресенията в Охайо обаче са много по-силни. Най-големите от тях в периода на разследванията са достигнали 3-та степен по Рихтер. Такива земетресения се усещат от хората, но обикновено не причиняват щети. В непосредствена близост до земетресенията са били извършвани фракинг дейности.

Учените са изследвали евентуалната връзка между фракинга и земетресенията. Изследователите са анализирали различни сеизмични данни и са установили по време на периода на разследване 77 труса от 1-ва до 3-та степен. Сравнение със земетресението в Поланд показвало ясни пространствени и времеви съвпадения на събитията. Когато заради земетресението се преустановява фракинг дейността, сеизмичната активност спада.

Още през миналия юли друго изследване доказа връзката между фракинга и земетресения в американския щат Оклахома. Окончателно доказателство за това, че трусовете са предизвикани именно от фракинга обаче засега не е намерено, припомня DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още