fallback

Цената на петрола опипва нови дъна

За първи път от април 2009 година насам лекият суров петрол се търгуваше, макар и за кратко, под нивото от 50 долара за барел

21:01 | 05.01.15 г. 3

Цената на петрола падна под 50 долара за барел в ранните часове на американската търговия. За първи път от април 2009 година насам лекият суров петрол се търгуваше за 49,95 долара за барел с доставка през февруари, съобщи Ройтерс.

Малко по-късно обаче цената отново се повиши над 50 долара.

Европейският сорт Brent, също с доставка през февруари, достигна ново 5,5-годишно дъно, падайки под цена от 53 долара за барел. Търговията за кратко се извършваше при 52,66 долара за барел, преди отново да се възстанови на ниво от малко над 53 долара.

Намалението на цената беше подкрепено от плановете за износ на петрол от Ирак, вторият по големина производител в ОПЕК, пише Bloomberg. От Министерството на петрола в страната съобщиха, че ще увеличат износа до 3,3 млн. барела на ден през този месец.

През декември износът на Ирак е бил в рамките на 2,94 млн. барела на ден. Това е най-голямото количество, което страната изнася от 80-те години на миналия век.

Междувременно и Русия увеличи производството на петрол – с 0,3% до 10,66 млн. барела на ден през декември. „Този мечи пазар започна да се влияе от комбинация от растящи доставки и слабо търсене”, коментира Джон Килдъф от Again Capital.

Повишаването на стойността на долара спрямо еврото също оказа влияние на петролните пазари.

На този етап петролният картел ОПЕК не ограничава производството на суровината и оставя пазарът сам да намери своето ниво на търговия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още