fallback

Еуфорията на Wall Street от първия търговски ден за 2015 г. беше кратка

Водещите индекси затвориха със седмични спадове

23:18 | 02.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции посрещнаха 2015 г. с еуфория, след като изпратиха миналата година с понижения, отбелязва CNBC.

Индексите обаче успокоиха темпото, след като икономическите данни от деня показаха, че промишлената активност в САЩ се е забавила в последния месец на 2014 г. Борсовите измерители дори навлязоха на червена територия по време на сесията, като половин час преди нейния край съумяха да си поемат глътка въздух.

В крайна сметка индексът на сините чипове Dow Jones се покачи с едва 0,06%, или с 9,98 пункта, до 17 832,99 пункта, след като стартира сесията с ръст от 128 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се смъкна 0,2% до 4 726,81 пункта.

Широкият индекс S&P 500 остана на практика без изменение, понижавайки се минималните 0,04% до 2 058,17 пункта. Акциите на дружествата от телекомуникационния сектор се представиха най-добре в сравнение с останалите подсектори на S&P.

Освен това Dow Jones приключи седмицата със спад от 1,2 на сто. S&P се сви с 1,5%, а Nasdaq отчете седмично понижение от 1,7%.

На 31 декември – последният търговски ден за 2014 г. – американските акции поевтиняха рязко. Въпреки това те поскъпнаха както през декември и четвъртото тримесечие, така и през изминалата година. Днес оборотът бе нисък заради почивните дни около Нова година.

Индексът на Института по управление на доставките (Institute for Supply Management) отстъпи до 55,5 пункта през декември, оставайки под очакванията за спад до 57,6 пункта в сравнение с ноемврийските 58,7 пункта. Други данни разкриват, че строителните разходи намаляват с 0,3% през ноември при прогнози за ръст от 0,3 на сто.

„Данните за промишлената активност маркират това, което видяхме в Азия предишния ден. Те бяха малко слаби, а при нисък оборот, нещата могат да се случват много бързо“, анализира днешните спадове и ръстове главният пазарен стратег на TD Ameritrade Джей Джей Кинахън, правейки сравнение с реакцията на пазарите в Азия на данните за промишлената активност в Китай.

„Като цяло очаквам това, което ще се случи днес и в понеделник, да зададе тона за първото тримесечие. Смятам, че ефектът „януари“ ще се прояви, като акциите на малките и средни фирми ще се представят най-добре“, коментира главният икономист на Rockwell Global Capital Питър Кардийо.

Акциите на Bed Bath & Beyond поскъпнаха с 0,74%, след като Canaccord Genuity подобри оценката си за книжата на търговеца.

Книжата на IBM и Visa поскъпнаха с най-много сред компонентите на Dow Jones – с 1,13% и с 1,06%, съответно.

Цената на фючърсите върху суровия петрол с доставка през февруари спада още, след като достигна 52,03 долара – най-ниското ниво от април 2009 г. Понижението днес възлезе в размер на 1,1 на сто до 52,69 долара за барел. Контрактите върху златото поскъпват с 0,2% до 1 186,20 долара за тройунция.

Доларът изкачи 9-годишен връх спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните щатски облигации, която се използва при определяне на лихвите по ипотеките и други потребителски кредити, се понижава с 5 базисни пункта до 2,1194%.

През 2014 г. американските облигации поскъпнаха с най-много за последните три години, противно на прогнозите, че доходността ще се покачи, след като Федералният резерв на САЩ прекрати месечната си програма за изкупуване на активи, отбелязва MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:53 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още