fallback

Wall Street остана статичен

Секторът на комуналните услуги бе стимулиран от инерцията в края на годината

23:14 | 29.12.14 г.

Индексите на фондовата борса в Ню Йорк отчетоха минимални изменения в първата си сесия за последната седмица на 2014 г. Инвеститорите отвъд Океана не се трогнаха от спадовете в Европа вследствие на засилването на политическата нестабилност в Гърция.

"Секторът на комуналните услуги се покачват всеки един ден, стимулиран от инерцията в края на годината", каза Питър Боквар, главен пазарен анализатор в Lindsey Group.

Според Ким Форест, старши анализатор в Fort Pitt Capital, секторът логично бележи подем часове преди настъпването на новата година.

"Мисля, че те (акциите от сектора на комуналните услуги) изостават... Хората купуват изоставащите", посочи тя.

Липсата на каквито и да е макроикономически данни насочи погледите на инвеститорите към Европа и Азия. На Стария континент общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 се понижи с 0,3 на сто под натиска на гръцките си компоненти, след като депутатите в средиземноморската страна не успяха за трети път да изберат предложения от премиера Андонис Самарас кандидат.

Ставрос Димас не успя да привлече подкрепата на необходимите 180 депутата, поради което парламентът ще трябва да бъде разпуснат. Вследствие на новината гръцкият фондов пазар спадна с близо 4%, като в един момент от сесията изтриваше над 10%.

Окончателният вот се счита за основна спънка пред премиера, както и за страните от еврозоната, които работиха за спасяването на Гърция от 2010 г.

"Изглежда гръцките избори тежат на пазарите, което очевидно е естествена реакция след силните печалби през миналата седмица", каза Питър Кардийо, главен икономист в Rockwell Global Capital.

Експертът коментира и ситуацията с изчезналия самолет на AirAsia. По думите му събитието ще се отрази пазари "в глобален мащаб".

Акциите на бюджетния малайзийски авиопревозвач спаднаха със 7,8% до едномесечно дъно, след като полет QZ8501 изчезна мистериозно в неделя.

Междувременно книжата на Allianz пък поевтиняха на борсата във Франкфурт с 0,8%, след като германската компания обяви, че е основният презастраховател на липсващия самолет.

Щатският долар подобри позициите си спрямо основните световни валути в хода на търговията, излизайки на плюс в основните двойки. Доходността по 10-годишните американски ДЦК е 2,21%.

Деноминираните в долари стоки отчетоха понижения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 23.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още