fallback

Позитивизъм завладява Wall Street в началото на търговията*

Инвеститорите приветстват данните за ръста на продажбите на дребно и спада на молбите за помощи при безработица

17:43 | 11.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В първите часове на търговията на Wall Street индексите възстановяват част от вчерашните загуби, след като инвеститорите приветстваха данните за ръста на продажбите на дребно и спада на молбите за помощи при безработица, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average е нагоре с 0,9% до 17 691,35 пункта. Широкият индекс S&P 500 се повишава с 1,17% до 2 049,80 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се покачва с 1,33% до 4 746,55 пункта.

Министерството на търговията на САЩ съобщи, че общите продажби (заедно с автомобилите, бензина, строителните материали и хранителните услуги) са се увеличили с 0,7% през ноември. Растежът е най-силният от осем месеца насам.

След по-добрите от очакваното данни Националната търговска федерация коментира пред CNBC, че продажбите по празниците може да се увеличат с 4,1%.

Информацията за продажбите на дребно „предоставя лек стимул за оценките за брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие, които са леко надолу в последните дни. Освен това данните най-вероятно свидетелства за ръст на потребителските разходи в условията на по-евтини горива“, коментира пред CNBC главният стратег в BTIG Дан Грийнхаус.

По време на конференция в Ню Йорк министърът на финансите Джак Лю каза, че безспорно по-ниските цени на енергийните източници са положителни за икономиката на САЩ.

Фючърсите върху суровия петрол с доставка през януари поевтиняват с 0,33% до 60,74 долара за барел.

Други данни на Министерството на труда на САЩ показаха, че по-малко американци са подали молби за обезщетения при безработица миналата седмица.

Контрактите върху златото губят 0,85% от стойността си до 1 218,90 долара за тройунция. Доларът поскъпва спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните щатски ДЦК е нагоре с два базисни пункта до 2,1885%.

Книжата на Exxon Mobil поскъпват с 2,18% и компанията повежда печелившите в състава на Dow Jones. Сред останалите компоненти на индекса само акциите на United Technologies поевтиняват с минималните 0,15 на сто.

Акциите на Microsoft поскъпват с 0,81 на сто до 47,28 долара. Софтуерната компания вече приема плащания в биткойни.

* Информацията е актуална към 17:24 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още