fallback

Wall Street бе подкрепен от автомобилните продажби

Те сочат, че инерцията в икономиката се запазва, като продължава на всички фронтове, коментира анализатор

23:15 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Създател

Американските акции се повишиха във вторник, след като инвеститорите приветстваха по-добрите от очакваното ноемврийски продажби на Ford Motor, General Motors и Fiat Chrysler, предава CNBC. Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones се повиши с 0,57% до ниво от 17 878 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 нарасна с 0,64% до 2 067 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq напредна с 0,60% до 4 756 пункта. Съотношението печеливши/губещи акции на Нюйоркската фондова борса бе 2/1. "Автомобилните продажби (които нараснаха с 4,6% през ноември - бел. ред.), сочат, че инерцията в икономиката се запазва, като продължава на всички фронтове“, смята Питър Кардийо, главен икономист в Rockwell Global Capital. „Въпреки някои слабости в потребителското доверие хората все още харчат пари“, коментира данните на автомобилопроизводителите Дейвид Лебовиц, глобален пазарен стратег в J.P. Morgan Fund. Енергийните акции обаче отново се понижават, след като януарските фючърси върху американския петрол спадат с 1,5% до 67,95 за барел. По думите на Лебовиц евтиният петрол засяга производителите, които отговарят за 30% от капиталовите разходи в индекса S&P 500, но е добър за потребителите, което подкрепя силно икономиката чрез разходите им.

Той, както и други анализатори, омаловажиха данните за по-слаб ръст по време на тазгодишния Cyber Monday, тъй като те, заедно с тези за Black Friday, не са показателни за празничния сезон на продажбите.

Икономическите данни от деня показаха още, че разходите за строителство са се повишили с 1,1% през октомври. Акциите на BP поскъпнаха с 4,7% на фона на спекулациите, че петролнят гигант ще направи оферта за конкурента си Royal Dutch Shell, чиито акции пък се повишиха с 4,1%. Книжата на RadioShack спаднаха с 8,1%, след като веригата за продажба на електроника отхвърли обвиненията, че е нарушила условия по заем от Salus Capital Partners. Акциите на Apple отстъпиха с 0,4%, след като вчера загубиха над 3%. Компанията днес трябва да направи встъпително изявление по иск, че е злоупотребила с монополна позиция на пазара на дигитални музикални плейъри.

Доларът поскъпна спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски ДЦК се покачи с 0,05 процентни пункта до 2,29%. Февруарските фючърси върху златото спаднаха с 1,5% до 1 199 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още