fallback

Розенгрен: Фед още не трябва да вдига лихвите

Инфлацията ще остане доста под желаното ниво от 2% за известно време, смята шефът на клона в Бостън

12:57 | 11.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Федералният резерв на САЩ (Фед) трябва да се въздържа от повишаване на краткосрочните лихвени равнища, докато няма доказателства за натиск върху цените. Това заяви председателят на клона на централната банка в Бостън Ерик Розенгрен, цитиран от Wall Street Journal.

„Централните банкери трябва да бъдат търпеливи относно затягането на паричната политика, докато не е сигурно, че вървим към постигане както на целевата инфлация от 2%, така и на устойчиво ниво на заетост“, каза Розенгрен.

Той заяви, че не очаква повишаване на краткосрочните лихви и предупреки, че падащите цени на енергията и суровините, слабият ръст на заплатите и поскъпващият долар биха могли да затруднят постигнаето на инфлация от 2%. Според него темпът на инфлация ще остане доста под двупроцентовата граница за известно време.

Очакванията са Фед да започне да повишава краткосрочните лихви през 2015 г., като редица членове на централната банка посочват средата на годината, подобно на прогнозите на пазарите.

Продължително ниската инфлация обаче може да обърка сметките. Шефът на Фед в Минеаполис Нараяна Кочерлакота заяви, че е гласувал против прекратяването на програмата за покупки на активи на централната банка, тъй като инфлацията продължава да се движи под нивото от 2%.

Розенгрен отбеляза, че политиката на Фед трябва да остане разхлабена, докато натискът върху цените не започне да се вдига. „Неуспехът на една централна банка да постигне целта си за инфлацията може да навреди на доверието към нея“, каза банкерът. Той добави, че краткосрочните лихви трябва да останат много ниски, което ограничава възможностите на Фед за нови стимули, в случай че икономиката изпита нови затруднения.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още