fallback

Dow Jones и S&P 500 изкачиха нови исторически върхове

С отминаването на сезона на отчетите и попадането на фокуса върху икономиката, еуфорията на пазарите ще се поуспокои, посочва анализатор

22:36 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции предимно поскъпнаха по време на борсовата търговия в сряда, като Dow Jones и S&P 500 изкачиха нови исторически върхове на фона на победата на републиканците в изборите за Сенат и по-добрите от очакваното данни от трудовия пазар в САЩ, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average затвори с ръст от 0,58% при 17 484,53 пункта.

Широкият S&P 500 напредна с 0,57 на сто до 2023,57 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite приключи с минимална загуба от 0,06% при 4 620,72 пункта.

„Превземането на Сената от републиканците беше изненадващо, но само донякъде. Инвеститорите се питат дали това ще се отрази по някакъв начин на икономиката и печалбите, но отговорът на този въпрос вероятно е не“, коментира председателят на Hugh Johnson Advisors Хю Джонсън.

Исторически погледнато, междинните избори водят след себе си солидна възвръщаемост на собствения капитал, тъй като инвеститорите получават прилив на сигурност поне в краткосрочен план.

Цената на фючърсите на петрола се покачи с 2,22% до 78,90 долара за барел, след като запасите от суровината в САЩ се оказаха по-малко от очакваното. Междувременно фючърсите на златото поевтиняха с 2,27%, понижавайки цената на благородния метал до 1 141,20 долара за тройунция.

Доларът поскъпна срещу валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски държавни облигации се покачи с 2 базисни пункта до 2,3517%.

Данни на Automatic Data Processing показаха, че частните работодатели разкриват 230 хил. нови работни места през октомври, надвишавайки прогнозите.

„Данните са достатъчно силни, за да продължаваме да мислим, че пазарът на труда се възстановява през последното тримесечие и е възможно да вдъхне оптимизъм на инвеститорите преди официалните данни на правителството за заетостта, които ще излязат в петък“, каза главният пазарен анализатор в Interactive Brokers Андрю Уилкинсън.

Отделно от това измерителят за сектора на услугите, изготвян от Markit Economics, спадна до 57,1 пункта през октомври от 58,9 пункта месец по-рано.

„Подемът на пазарите ще продължи, но с по-бавно темпо. С отминаването на сезона на отчетите фокусът ще попадне единствено върху икономиката и въпроса кога Федералният резерв ще промени паричната си политика, затова и еуфорията на пазара ще се поуспокои“, посочи главният пазарен икономист в Rockwell Global Capital Питър Кардило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:26 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още