fallback

Обама не очаква военна конфронтация между НАТО и Русия

За Ирак да отблъсне екстремистите е огромно предизвикателство и ще получи всякаква подкрепа от международната коалиция, посочва президентът на САЩ

12:08 | 29.09.14 г. 6

Няма да има военна конфронтация между НАТО и Русия, заяви в интервю за CBS президентът на САЩ Барак Обама.

Той подчертава, че „работим много, за да подсигурим нашите съюзници на предните линии, включително и малките Балтийски държави“.

„Ние идваме на помощ и съдействие, така че ако се забъркваш със страна в НАТО, тогава ще има военна конфронтация. Путин, разбира се, го знае. Но аз мисля, че има възможност Русия да се движи в по-добра посока“, коментира още американският лидер.

Той на практика отговори задочно на коментарите на руския външен министър Сергей Лавров, който вчера посочи, че взаимоотношенията между САЩ и Русия имат нужда от рестарт.

Лавров, цитиран от Ройтерс, допълни, че ситуацията в Украйна, заради която са наложени западните санкции срещу Русия, се е подобрила благодарение на мирните инициативи на Кремъл.

Лавров каза, че е време да се направи опит за рестартиране на отношенията между Москва и Вашингтон. Той обаче разкритикува, че Обама е изключил руския съюзник – президентът на Сирия Башар ал-Асад, от борбата с екстремистката организация „Ислямска държава“.

Обама коментира в интервюто за медията обаче, че нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на по-малка и по-слаба страна нарушава международното право и противоречи на прогреса, който е постигнат за създаването на мирна и просперираща Европа след Втората световна война и след периода на Студената война.

„Мисля, че Путин беше хванат неподготвен първоначално с протеста във вътрешността на Украйна и импровизира, за да се опита да разбере как да държи Украйна в своята орбита. Той засили пропагандата вътре в Русия, за да се засили националното чувство. Това обаче е лошо за икономиката и за бъдещето на Русия“, коментира той.

Що се отнася до въздушните удари на международната коалиция, водена от САЩ, срещу „Ислямска държава“, Барак Обама отново изключва вероятността в Близкия изток да бъдат изпратени и сухопътни сили.

„Ако направим тази грешка и изпратим американски войски обратно там, може и за известно време да постигнем мир, освен ако не е налице – не само в Ирак, но и в други държави в региона, като например Сирия, промяна в мисленето“, посочва той.

Той е категоричен, че промяна няма как да се случи за една нощ. „Те създадоха среда, в която младите хора са загрижени дали са шиитти, или сунити, а не дали ще получат добро образование и ще си намерят хубава работа. Много от тях са бедни. Много от тях са и неграмотни и затова се поддават на подобни идеологически апели“, коментира американският президент.

За Ирак да отблъсне екстремистите е огромно предизвикателство и ще получи всякаква подкрепа от безпрецедентната международна коалиция, посочва още Обама.

„Помагаме на Ирак в една много реална битка, но осигуряваме само въздушна подкрепа. В наш интерес е да го направим, защото „Ислямска държава“ представлява в известен смисъл хибрид, а не само терористична мрежа, организация с териториални амбиции, със стратегията и тактиката на армия. Това не е Америка срещу „Ислямска държава“, посочва още той в интервюто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още