fallback

Инвеститорите отвъд Океана изпратиха позитивен вторник

Пазарните участници прецениха, че Фед няма да бърза с покачването на лихвените проценти

23:09 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите на Wall Street изпратиха позитивен вторник. Акциите и фючърсите върху петрола и златото поскъпнаха. Пазарните участници прецениха, че Федералният резерв на САЩ (Фед) няма да бърза с покачването на лихвените проценти, пише CNBC.

Освен това инвеститорите приветстваха новините, че Централната банка на Китай ще предостави повече стимули за петте най-големи банки в страната.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,59%, или със 101 пункта, до 17 132,16 пункта. Широкият S&P 500 се разшири с 0,75% до 1 998,99 пункта. Това е най-силният ръст за индекса от 4 седмици насам. Технологично ориентираният измерител Nasdaq Composite добави също 0,75% до 4 552,76 пункта – само ден, след като записа най-лошото си представяне от 31 юли.

„Дали ще е Фед, IPO-то на Alibaba или шотландският референдум – днес е ден, през който ще гледаме напред към всичко това", каза пред CNBC Арт Хоугън, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

През август цените на производител в САЩ остават без изменение спрямо юли – сигнал за минимален или липсата на инфлационен натиск, което да накара Фед да повиши лихвите по-рано от очакваното. Мярката е един от основните индикатори на банката, тък като според централните банкери отразява по-добре по-дългосрочния инфлационен натиск.

Изключвайки цените на храните и енергията, правителствените данни показват лек спад от 0,1% в съответствие с пазарните очаквания. Измерени на годишна база, производствените цени са се покачили с 1,8% в сравнение с разширението от 1,7% месец по-рано.

Разглеждайки последните данни, анализаторите от Capital Economics посочиха, че равнището на цените вероятно ще продължи да спада в следващите няколко месеца, но ще укрепне преди края на годината и през следващата година. По думите им тласък ще даде индустриалната активност, която ще продължи своя възход.

Капитализацията на Humana нарасна с 3,7 на сто, след като компанията за здравни грижи заяви, че ще изкупи обратно собствени акции на стойност 2 млрд. долара.

Акциите на Wynn Resorts поевтиняха с 0,5%, след като Morgan Stanley прогнозира спад на залаганията в Макао.

Освен това в сряда междинни финансови резултати ще публикуват FedEx, General Mills, Lennar, Cracker Barrel, Clarcor, Herman Miller.

Доларът губи позиции спрямо повечето валути на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните американски облигации остава на ниво от 2,6%.

Контрактите върху златото с доставка през декември поскъпват с 1,60 долара до 1 236,70 долара за тройунция. Цената на фючърсите върху петрола с доставка през октомври пък се покачва с 1,96% до 94,88 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 26.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още