fallback

САЩ също разшириха санкциите си срещу Русия

Сред засегнатите са Ростек, Газпром, Газпромнефт, Лукойл, Сургутнефтегаз, Роснефт и още няколко предприятия от отбранителната индустрия

19:00 | 12.09.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор

САЩ се присъедини към Европейския съюз (ЕС) и също обяви нови санкции срещу Русия, съобщава АP.

„Поради продължаващите усилия на Русия да дестабилизира Източна Украйна финансовият министър Джейкъб Лю днес разпореди лицата, които оперират в рамките на отбраната на Русия и свързаните сектори, ще могат да бъдат обект на целенасочени санкции съгласно Изпълнителна заповед 13662. В допълнение, Министерството на финансите на САЩ днес разшири целевите финансови санкции срещу най-голямата банка на Русия, задълбочи съществуващите санкции срещу руските финансови институции, разшири санкциите в енергийния сектор на Русия, както и увеличи броя на руските санкционирани лица в секторите на енергетиката и отбраната“, посочва се в становище на американското финансово министерство.

С най-новия кръг от ограничителни мерки Вашингтон забранява осигуряването на финансиране за Ростек – компанията за промишлени технологични продукти.

Затягат се и ограниченията за продажба на дългови инструменти на руските банки с държавно участие – забраната вече ще важи за книжа с матуритет над 30 дни, а не 90 дни.

Блокират се и активите на OAO Dolgoprudny Research Production Enterprise, Mytishchinski Mashinostroitelny Zavod OAO, Kalinin Machine Plant JSC, Almaz-Antey GSKB и JSC NIIP.

Налагат се и ограничения за износа на стоки, услуги и технологии за добив на петрол и за разработване на шистови находища от Газпром, Газпромнефт, Лукойл, Сургутнефтегаз и Роснефт. На американските физически и юридически лица им се дава срок до 26 септември да развалят вече сключени сделки.

Ограничава се и достъпа до финансиране за Газпромнефт.

Междувременно ИТАР-ТАСС съобщава, че правителството на Украйна е одобрило списък с юридически и физически лица от Русия, срещу които да приложи ограничителни мерки. Имената на лицата обаче са „само за служебно ползване“ и засега не са известни.

Агенцията припомня, че в Украйна вече действа специален закон, с който се въведе рамката за приемане на санкции срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още