fallback

Wall Street затвори без ясна посока

Пазарът все още е силен, макар че преминава през някакъв вид техническа корекция, коментира анализатор

23:17 | 11.09.14 г.
Автор - снимка
Създател

Американските индекси затвориха без ясна посока сесията в четвъртък, като инеститорите претегляха ситуацията в Украйна и Близкия изток и очакваха утрешните данни за потребитеското доверие, предава CNBC. Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones отстъпи с 0,1% до 17 049 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 прибави 0,1% до 1 997 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq се покачи също с 0,1% до 4 592 пункта. Съотношението печеливши/губещи акции на Нюйоркската борса бе приблизително 4/3.

„Пазарът все още е силен, макар че преминава през някакъв вид техническа корекция“, коментира Питър Кардило, главен икономист в Rockwell Global Capital. „Транспортният сектор очевидно е облагодетелстван от поевтиняващия петрол“, каза той. Акциите на енергийните компании бяха силно засегнати от евтиния петрол, който впоследствие леко се възстанови. „Пазарът продължава да следва промените в цените на суровините. Ако се намери разрешение на някоя от геополитическите кризи, пазарът ща намери път нагоре“, смята Арт Хоугън, главен стратег в Wunderlich Securities.

Инвеститорите продължават да следят световните събития, след като в сряда президентът Обама обяви безмилостна война на групировката "Ислямска държава", а днес се присъедини към новите санкции на ЕС срещу Русия, които ще станат ясни в петък.

"Ние отново отиваме на война", заяви Дан Веру, главен инвестиционен директор в Palisade Capital Management. "Това създава несигурност. Поне в краткосрочен план това може да натежи на пазара", коментира той.

Икономическите новини от деня показаха, че първоначалните молби за държавни обезщетения за безработица се увеличиха с 11 000 до сезонно изгладените 315 000 за седмицата, приключила на 6 септември – най-високото ниво от юни. Въпреки това молбите за помощи са близо до нивата отпреди рецесията и не показаха значително изменение в условията на трудовия пазар.

Забавянето на инфлацията в Китай до 2% годишно през август предизвика безпокойство, че втората по сила световна икономика губи инерция. 

Акциите на Lululemon скочиха с 16%, след като производителят на дрехи за йога надхвърли очакванията за печалбата през второто тримесечие с 4 цента до 33 цента на акция.

Книжата на JDS Uniphase поскъпнаха с 12%, алед като фирмата обяви, че се разделя на две отделни публични компании. Акциите на RadioShack се повишиха с 10%, въпреки че компанията отчете двойно по-голяма загуба от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:01 | 18.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още