fallback

Bank of America се е съгласила на глобата от 17 млрд. долара?

Плащането трябва да предотврати завеждането на съдебни дела заради нарушения на банката, свързани с финансовата криза от 2008 г.

10:31 | 21.08.14 г.
Автор - снимка
Създател

Bank of America (BofA) и Министерството на правосъдието на САЩ вече са сключили сделка, според която банката ще плати извънсъдебно споразумение в размер на почти 17 млрд. долара, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на запознати източници.

Плащането трябва да предотврати завеждането на съдебни дела заради нарушения на банката, свързани с финансовата криза от 2008 г. Обвиненията са свързани с търговията с ипотечни ценни книжа, извършвана както от самата банка, така и от компании като Countrywide Financial и Merrill Lynch, придобити от Bank of America след избухването на кризата.

Между 2004 и 2008 г. Bank of America и компаниите, които придобива, издават ипотечни ценни книжа на стойност 965 млрд. долара. Повече от ¾ от тази сума идват от Countrywide. Плащания по ценни книжа за около 245 млрд. долара бяха пропуснати, макар че Bank of America притежаваше само 4% от тях. 

Преговорите между властите и втората по големина банка в САЩ започнаха през март и достигнаха до задънена улица три месеца по-късно, след като трезорът получи иск за плащане на 17 млрд. долара. BofA предложи около 13 млрд. долара, като поне 5 млрд. долара от тях бяха предназначени за клиентски обезщетения. Разговорите бяха възобновени след сключената със Citigroup сделка на 14 юли. Правосъдните органи поискаха BofA да плати по-голямата част от глобата в брой, вместо да предоставя облекчения под формата на отписване на ипотечни заеми и изплащане на обезщетения на клиентите.

Това би било най-мащабното извънсъдебно споразумение, което някога е сключвало американското правителство с една-единствена компания и надминава дори рекордната глоба от 13 млрд. долара, наложена на  J.P. Morgan Chase през ноември 2013 г. по подобни причини. Сумата на плащането отговаря на печалбата на банката за последните три години.

Наскоро и Citigroup се съгласи на споразумение с властите, за да не бъде възбудено наказателно преследване срещу нея. Американската финансова корпорация е обвинявана в подвеждане на инвеститори относно реалната стойност на ценни книжа и затова през юли се съгласи да плати глоба от 7 млрд. долара.

Споразумението между Bank of America и Министерството на правосъдието може да бъде официално обявено още в четвъртък, пише още Wall Street Journal.

Заедно с глобите, които по-рано тази година бяха наложени на Bank of America от Федералната агенция по жилищно кредитиране, общите регулаторни разходи за банката ще достигнат 23 млрд. долара. През март BofA плати 9,5 млрд. долара, за да разреши спор с Федералната агенция за жилищно финансиране на САЩ (Federal Housing Finance Agency). 

От началото на годината американските власти усилиха натиска си върху финансови институции нарушители, сред които са някои от най-големите банки в света. През юли правосъдното министерство обяви споразумение на стойност 7 млрд. долара със Citigroup заради нарушения с ипотечни книжа, а френската BNP Paribas трябва да плати близо 9 млрд. долара заради нарушения на наложените от САЩ санкции срещу страни като Иран, Куба и Судан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още