fallback

Бюджетният дефицит на САЩ намалява с 24% на годишна база към края на юли

За понижението допринася почти седемкратният ръст на приходите над разходите

09:44 | 13.08.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бюджетният дефицит на САЩ е с 24% по-нисък спрямо година по-рано. По-силната икономика допринася за ръста на приходите, който е почти седем пъти по-бърз от този на разходите, показват последните правителствени данни, цитирани от Bloomberg.

За периода от октомври 2013 г. до юли 2014 г. недостигът е в размер на 460,5 млрд. долара при 607,4 млрд. долара спрямо година по-рано, информира американското Министерство на финансите. За миналия месец правителството отчита дефицит в размер на 94,6 млрд. долара – с 3 млрд. долара по-малко спрямо баланса към юли 2013 г.

На 7 август Бюджетната служба на Конгреса предрече, че финансовата дупка за 2014 г. ще бъде около 500 млрд. долара. Това е значително по-малко в сравнение с недостига от 1,4 трлн. долара през 2009 г., когато Барак Обама стана президент.

Приходите за десетте месеца на фискалната година, започнала на 1 октомври, растат с 8% на годишна база. Разходите се увеличават с 1,2% в сравнение с година по-рано, разкриват още данните.

По-голямата част от растежа на приходите се дължи на факта, че през юли Федералният резерв на САЩ плати на Министерството на финансите около 4 млрд. долара повече спрямо същия месец на миналата година.

По-голямото плащане се дължи на големината на баланса на централната банка и високата доходност по него, уточняват от Бюджетната служба на Конгреса. Данните показват, че Фед е депозирал 10,3 млрд. долара през юли – втората по големина месечна сума за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още