fallback

Wall Street аплодира успокояването на геополитическото напрежение

Цената на акциите на Kinder Morgan се покачи с над 9% до рекорден връх в историята

23:03 | 11.08.14 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите на фондовата борса в Ню Йорк затвориха първата сесия за седмицата с повишения, след като инвеститорите повишиха доверието си на фона на признаците на облекчаване на глобалното геополитическо напрежение.

Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,11% до 16 572,68 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 добави 0,28% до 1 936,90 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite отчете ръст от 0,72% до 4 402,39 пункта.

"Днес е относително спокоен ден", каза Дан Грийнхаус, главен глобален стратег в BTIG. "Ако изобщо има някаква волатилност, тя може да дойде от чужбина", добави той.

По-рано през деня руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е съгласувала с Международния комитет на Червения кръст изпращането на хуманитарна помощ на Украйна.

Въпреки това генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви пред Ройтерс, че вижда "висока вероятност" от военна намеса на Москва и призова за изтегляне на хилядите войници, разположени в близост до украинската граница.

По-рано Газа Израел и палестинците постигнаха споразумение за ново 72-часово примирие, предложено от Египет. През уикенда президентът Барак Обама пък заяви, че САЩ могат да усилят въздушните си удари срещу иракските кюрди, но предупреди, че конфликтът надали ще се реши бързо.

"Пазарът ще се справи с лошите новини, ако има такива", каза Дейв Луц, ръководител на звеното за ETF търговия в Jones Trading. Експертът изтъкна факта, че инвеститорите са възприели положително ограничените въздушни удари в Ирак.

Акциите получиха тласък и от изказването на Стенли Фишер, заместник-председател на Федералния резерв на САЩ. По думите му възстановяването в САЩ и световните икономики е "разочароващо". Това показва, че Фед може и да не затегне паричната си политика скоро, каквито спекулации се появяват често в последните месеци.

Капитализацията на Priceline се покачи с 2,12 на сто, след като тримесечният отчет на дружеството надмина прогнозите на анализаторите.

Книжата на компанията за пренос на нефт и газ Kinder Morgan поскъпнаха c 9,01 на сто до рекорден връх в историята, след като дружеството обяви, че ще събере всички свои публично търгувани поделения под един покрив в сделка за 70 млрд. долара.

Amazon и Disney отчетоха ръстове от съответно 0,48% и 0,73 на сто, след като The Wall Street Journal съобщи, че онлайн търговецът на дребно в момента не приема предварителни поръчки за някои от филмите на студиото.

Доларът поскъпна спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа пък се покачи с 0,013 процентни пункта до 2,428%

Контрактите върху златото с доставка през декември поевтиняха с 0,05% до 1 310,40 долара за тройунция. Цената на петрола c доставка също през декември се покачи с 0,38% до 98,02 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 10.09.22 г.
fallback