fallback

Ръстове на Wall Street в началото на седмицата*

Ще задържим част от инерцията от края на миналата седмица, посочи експерт

17:05 | 11.08.14 г.

Американските акции отвориха на положителна територия в понеделник на фона на надеждите за успокояване на глобалното геополитическо напрежение.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачва с 0,25% до 16 595 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 добавя 0,41% до 1 939,53 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite е нагоре с 0,55% до 4 394,87 пункта.

"Мисля, че ще задържим част от инерцията от миналия петък", каза Арт Хоган, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

"Мисля, че като цяло има възход на пазарите в световен мащаб и на вътрешния пазар, стимулиран от убеждението за отслабване на напрежението между Украйна и Русия, които са свързани с европейските пазари до голяма степен", добави той.

Акциите поскъпват на фона на признаците, че кризата в Украйна отслабва. Правителствените сили там се готвят да си отвоюват обратно Донецк, който бе окупиран по-рано от сепаратистките сили.

Същевременно в Газа Израел и палестинците постигнаха споразумение за ново 72-часово примирие, предложено от Египет.

По-рано през уикенда президентът Барак Обама заяви в събота, че САЩ могат да усилят въздушните си удари срещу иракските кюрди, но предупреди, че конфликтът надали ще се реши бързо.

Акциите получават тласък и от изказването на Стенли Фишер, заместник-председател на Федералния резерв на САЩ. По думите му възстановяването в САЩ и световните икономики е "разочароващо". Това показва, че Фед може и да не затегне паричната си политика скоро, каквито спекулации се появяват често в последните месеци.

От корпоративния сектор впечатление прави най-големият онлайн търговец на дребно в света Amazon, който вече подлага на натиск и гиганта в бизнеса с развлечения Disney. Книжата на двете дружества поскъпват съответно с 0,75 на сто и 0,62%.

Контрактите върху златото поевтиняват с 0,11% до 1 309,50 долара за тройунция. Цената на петрола пък се покачва с 0,44% до 98,08 долара за барел. 

* Данните са актуални към 17:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:29 | 31.08.22 г.
fallback