fallback

Опасенията около украинската криза притиснаха Wall Street

Около 20 хил. руски военни се намират на около 50 км от границата между Русия и Украйна, според FT

23:28 | 05.08.14 г.

Американските акции претърпяха резки загуби заради публикация на FT, в която се посочва, че руските военни сили са засилили присъствието си в близост до границите с Украйна, съобщава MarketWatch.

Същевременно се засилват и опасенията на пазарните участници, че Федералният резерв на САЩ ще пристъпи към увеличение на основната лихва по-рано от очакваното заради сигналите за засилване на възстановяването.

В края на сесията Dow Jones се понижи със 140 пункта (0,85%) до 16 429 пункта, воден от акциите на Intel, Chevron и Exxon Mobil, които поевтиняха със съответно 2,96%, 2,5% и 1,93%. S&P 500 записа спад от 0,98% до 1 920 пункта, а Nasdaq отписа 0,7% до 4 353 пункта.

Публикацията на FT възобнови опасенията, че може да се стигне до ескалация на напрежението между Украйна и Русия. Според изданието около 20 хил. военни се намират на около 50 км от границата между двете държави. Разстоянието е още по-близко в сравнение с разположението им преди това, отбелязва изданието, като допълва, че сред тях са представители на елитните части на руската армия, артилерийски звена и зенитни комплекси.

Никълъс Колас, пазарен стратег в ConvergEx Group, коментира, че е зловещо да наблюдава как инвеститорите започват да се притесняват от евентуална война между Украйна и Русия точно 100 години след началото на Първата световна война.

“Полският външен министър Сикорски също говори за опасност от руска инвазия в Украйна, а на инвеститорите им трябва точно това, за да се изпокрият”, допълва Лу Шадук, управляващ директор на Stifel Nicolaus & Co., Балтимор, пред Bloomberg.

Отделно напрежение на пазарите внесе и информацията, че президентът на Русия Владимир Путин е наредил на правителството на страната да отговори на затягането на санкциите на Европейския съюз (ЕС).

Пазарните участници пренебрегнаха данните за сектора на услугите в САЩ. През юли секторът се е разширил най-силно от декември 2005 г. насам, сочат данните на ISM. От друг доклад стана ясно, че промишлените поръчки са се увеличили с 1,1% през юни, докато икономисти очакваха ръст от 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още