fallback

Wall Street стартира седмицата с понижения*

По-лошите от очакваното данни за жилищния сектор в САЩ и геополитическото напрежение продължават да оказват натиск върху пазарните участници

17:58 | 28.07.14 г.

Американските акции започнаха със спад първата за седмицата сесия заради по-лошите от очакваното данни за предварителните договори за продажба на стари жилища в САЩ, съобщава Bloomberg.

Малко повече от час след началото на сесията Dow Jones се понижава с 0,34% до 16 902 пункта, S&P 500 изтрива 0,45% до 1 969 пункта, а Nasdaq отчита спад от 0,69% до 4 419 пункта.

“Продажбите на жилища са разочарование”, коментира пред информационната агенция Уилмър Стит от Wilmington Trust Investment Managers. “Единствено жилищният сектор не се движи според очакванията, докато другите сектори от икономиката демонстрират признаци на възстановяване”, допълва експертът.

Данните на американската Национална асоциация на брокерите на недвижими имоти сочат, че през юни по-малко американци са проявили интерес към покупка на стари жилища. Индексът на организацията, който се изчислява на предварителните договори за продажба, се е понижил с 1,1% спрямо май, след като тогава отбеляза ръст от 6 на сто.

Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха индексът да нарасне с 0,5% за месеца.

Геополитическото напрежение също продължава да оказва натиск върху пазарните участници. Засилва се международният натиск върху Израел да прекрати триседмичната офанзива срещу хонтролираната от Хамас Ивица Газа. Президентът на САЩ и Съветът за Сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) поискаха незабавно примирие.

В Европа руският президент Владимир Путин се изправя пред нарастващия натиск на санкциите от Европейския съюз (ЕС) и САЩ. Администрацията на Обама отново обвини Русия, че атакува Украйна, като се позова на сателитни изображения.

Инвеститорите очакват и решението на Федералния резерв за паричната политика. То ще бъде обявено след редовната двудневна среща на ръководството на Фед на 30 юли. През същия ден пазарните участници ще получат и данните за растежа през второто тримесечие.

Сред акциите, които отчитат ръстове в началото на днешната сесия, се нареждат тези на Trulia Inc. Пазарната оценка на компанията се повиши с 8,6%, след като Zillow Inc. се съгласи да купи конкурента си за 3,5 млрд. долара.

Тази седмица предстои да бъдат публикувани редица ключови отчети – на Pfizer Inc., Reynolds American Inc. and American Express Co. например, припомня информационната агенция. Същевременно Goldman Sachs Group Inc. предупреди миналата седмица, че очаква временни разпродажби на акции.

* Актуално към 17.40 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още