fallback

Индексите на Wall Street не намериха обща посока

S&P 500 записа нов дневен рекорд, докато Boeing повлече Dow Jones надолу

23:02 | 23.07.14 г.
Автор - снимка
Създател

Сесията на Wall Street в сряда премина под влиянието на геополитическата обстановка и финансовите резултати за второто тримесечие на американския бизнес, като акциите приключиха деня предимно с печалби, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,16% или 17,75 пункта до 17 086,63 пункта. Широкият S&P 500 напредна с 0,18% до нов дневен рекорд и затвори при 1 987,07 пункта. Технологичният Nasdaq Composite отбеляза ръст от 0,4% и приключи сесията при 4473,70 пункта.

Сезонът на отчетите в САЩ е в разгара си, като някои от водещите имена в бизнеса публикуваха финансовите си резултати за второто тримесечие в сряда.

Apple отчете второ поредно тримесечие на двуцифрен ръст на продажбите, задминавайки очакванията на анализаторите. Печалбата на технологичния гигант нараства с 12,3% до 7,750 млрд. долара през третото тримесечие на фискалната си година. Акциите на компанията поскъпнаха с 2,7% до 97,2 долара за акция.

Представянето на Microsoft не беше толкова успешно, оставайки малко под анализаторските прогнози. Новият собственик на мобилния бизнес на Nokia реализира нетна печалба за тримесечието от 4,61 млрд. долара (55 цента на акция), при пазарни очаквания за печалба от 60 цента на акция. Книжата на Microsoft завършиха сесията без промяна при 44,9 долара за акция.

Тримесечната нетна печалба на производителя на безалкохолни напитки PepsiCo намалява с 2% до 1,98 млрд. долара (1,32 долара на акция), но въпреки това остана над прогнозите на анализаторите (1,23 долара печалба на акция). Компанията обяви, че очаква да върне общо 8,7 млрд. долара на акционерите си през 2014 г. Цената на акциите на PepsiCo се покачи с 2,8 на сто до 91,6 долара за акция.

С 52 на сто скочи печалбата на Boeing през второто тримесечие, което окуражи компанията да вдигне прогнозата за годишната си печалба. Капитализацията на самолетопроизводителя се сви с 2,3% и приключи сесията при 126,7 долара за акция.

След края на сесията се очакват отчетите на AT&T, Facebook, Qualcomm и редица други компании.

„Като цяло тенденцията на пазара остава положителна, но все още съществуват известни опасения относно политика на Федералния резерв и геополитическото напрежение“, коментира главният пазарен стратег в Banyan Partners Робърт Павлик.

Преди началото на сесията стана ясно, че броят на подадените молби за рефинансиране на ипотечни кредити се покачва с 4%, по данни на Асоциацията на ипотечните банкери на САЩ. Въпреки това обаче заявленията за отпускане на кредит с цел покупка на жилище са с 15% по-малко спрямо година по-рано.

Доларът нарасна спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Деноминираните в долари стоки, като злато и петрол, финишираха в различни посоки. Фючърсите на златото с доставка през август се обезцениха с 1,60 долара до 1 304,70 долара за тройунция. Цената на фючърсите на суров петрол с доставка през септември нарасна със 73 цента (0,9%) до 103,12 долара.

Доходността по десетгодишните американски облигации, използвана за определянето на лихвите по ипотечните и други потребителски кредити, остана стабилна при 2,466 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:23 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още