fallback

Руският производител на стомана Северсталь се изтегля от САЩ

Продажбата на заводите в Кълъмбъс и Диърборн за 2,3 млрд. долара няма нищо общо с напрежението между Русия и САЩ, коментира анализатор

17:50 | 21.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руският производител на стомана Северсталь ще се оттегли от САЩ, след като се споразумя да продаде две свои фабрики на американските компании Steel Dynamics и AK Steel за общо 2,33 млрд. долара, пише Bloomberg.

Steel Dynamics ще купи завода в Кълъмбъс, Мисисипи, докато AK Steel ще придобие фабриката в Диърборн, Мичиган, обяви днес Северсталь, която е собственост на руския милиардер Алексей Мордашов.

Окончателното напускане на американския пазар от Северсталь идва на фона на растящо напрежение между САЩ и Русия покрай кризата в Украйна, където проруски сепаратисти контролират ключови градове. Нито Мордашов, нито Severstal са включени в „черния списък“ на санкционирани лица и фирми от САЩ и Европейския съюз (ЕС).

„Продажбата на обектите в Кълъмбъс и Диърборн просто е изгодна за компанията“, коментира анализаторът в Morgan Stanley Дмитрий Коломицин. Северсталь търси купувач още от декември, така че „споразумението за продажбата не тези активи няма нищо общо с напрежението между Русия и САЩ“, добави той.

Американската стоманена индустрия страда от непълно натоварване на производствените мощности и понижени цени от началото на финансовата криза. До 14 юли 21% от потенциала е неизползван, по данни на Американския институт по желязо и стомана.

Покупката на оборудването в Кълъмбъс от Steel Dynamics на стойност 1,6 млрд. долара ще бъде финансирана чрез комбинация от пари в брой и заем, обяви компанията. Работеща от 2007 г., фабриката в Кълъмбъс е една от най-новите в Северна Америка с производствен капацитет от 3,4 млн. тона, което ще вдигне годишния търговски капацитет на Steel Dynamics до 11 млн. тона.

AK Steel ще плати 700 млн. долара в брой за активите на Северсталь в Диърборн, обяви производителят. Придобиването ще бъде финансирано чрез заем и прехвърляне на акции, което се очаква да приключи през четвъртото тримесечие.

Сделката не е обект на финансови условия и се очаква да бъде извършена до края на годината, обяви Северсталь. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още