fallback

Dow Jones закова 15-ия си рекорд от началото на годината

Борсовите индикатори на Wall Street запазиха високите си стойности след публикацията на „Бежовата книга“ на Фед

23:27 | 16.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите индекси на Wall Street приключиха сесията в сряда на зелена територия. Dow Jones записа 15-ият си пореден рекорд от началото на годината. За инвеститорския оптимизъм допринесоха корпоративните отчети и сделки, пише CNBC. Федералният резерв на САЩ публикува своята „Бежова книга“, а председателят Джанет Йелън отговаряше на въпросите на представителите на Финансовия комитет към Сената.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,45% до 17 138,01 пункта. Технологичният Nasdaq напредна с 0,22% до 4 425,97 пункта, а широкият S&P 500 нарасна с 0,42% до 1 981,56 пункта.

Борсовите индикатори запазиха високите си стойности след публикацията на „Бежовата книга“ на Фед. Централната банка описа темпото на икономическо възстановяване като умерено.

Акциите на технологичните компании се оказаха сред най-печелившите днес. Редица големи компании изнесоха финансовите си отчети по-рано през деня.

Книжата на Intel поскъпнаха с 9,27% до 34,65% след солидния ръст на печалбата през второто тримесечие.

Интернет компанията Yahoo също обяви печалбата си за второто тримесечие, като тя възлиза на 37 цента на акция, изоставайки леко от прогнозираните 38 цента. Капитализацията на компанията се сви с 5,11% до 33,79 долара.

Bank of America отчете нетна печалба от 2,3 млрд. долара, което е с 4 млрд. долара по-малко спрямо същото тримесечие на миналата година. Приходите достигнаха 21,96 млрд. долара, което е спад от отчетените 22,9 млрд. долара през тримесечието година по-рано. Кредиторът обаче може да плати 13 млрд. долара за разрешаването на извънсъдебно споразумение. Книжата на банката поевтиняха с 1,90 на сто до 15,51 долара.

Най-голямото управляващо дружество BlackRock обяви печалба от 4,89 долара на акция през второто тримесечие, с което надскочи очакванията на пазара от 4,46 долара на акция. Цената на акциите днес е нагоре с 0,44% до 325,17 долара.

Акциите на Time Warner поскъпнаха със 17% до 83,13 долара, след като компанията отхвърли офертата за придобиване на стойност 80 млрд. долара, отправена от 21st Century Fox.

Книжата на Apple поевтиняха с 0,57%, а тези на IBM поскъпнаха с 2,05% след обявеното днес партньорство.

Междувременно индустриалното производство в САЩ се разшири с едва 0,2% на месечна база през юни, спрямо ръста от 0,5 на сто месец по-рано. Със същия темп се увеличиха и продажбите на дребно в страната, разминавайки се с очакванията.

По-добрите от очакваното данни за индекса на цените на производителите в САЩ също се очаква да подкрепят търговията в ранните часове на сесията. На месечна база индексът, изключвайки хранителните и енергийните продукти, отговори на очакванията на анализаторите с ръст от 0,2%, докато на годишна база надхвърли прогнозите с 0,1 пункта, като се увеличи с 1,8 на сто.

Председателят на Фед Джанет Йелън заяви пред Конгреса във вторник, че първото увеличение на лихвите от страна на централната банка може да дойде по-скоро и да бъде по-рязко, ако ръстът на заетостта се задържи. „Обратно, ако представянето на икономиката разочарова, подходът към вдигането на лихвените равнища ще бъде по-различен“, каза тя в първия ден от представянето доклада си за паричната политика и състоянието на икономиката.

Втората част от доклада си Йелън изложи пред Финансовия комитет към Сената. Тя обеща, че Фед ще работи за намаляването на огромния счетоводен баланс на банката и увери, че заплахата от финансов разрив не е голяма, имайки предвид по-скъпите акции.

„Имайки предвид думите на Йелън, че „пазарът на труда продължава да се подобрява по-бързо от очакваното“ и като добавим, че вдигането на лихвите може да стане „по-скоро и по-рязко“ от очакваното, е реалистично да смятаме, че това може да се случи през първото тримесечие на следващата година“, коментира Крис Уестън от IG.

От своя страна президентът на Фед в Далас Ричърд Фишър каза, че централната банка може да започне да покачва лихвите по-рано през 2015 г.

Доларът поскъпва спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните американски държавни облигации се понижава с един пункт до 2,537%.

Фючърсите върху златото поскъпват с 0,2% до 1 299,80 долара за тройунция, а контрактите върху суровия - с 1,2 на сто до 101,20 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още