fallback

Джанет Йелън: Фед ще работи за намаляването на счетоводния си баланс

Заплахите за финансовата стабилност са по-скоро умерени, а не високи, коментира поскъпналите акции председателят на щатската централна банка

08:49 | 17.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джанет Йелън потвърди ангажимента за намаляването на огромния счетоводен баланс на централната банка, след като бъде нормализиран курсът на паричната политика. В резултат на гъвкавите монетарни условия и облигационните програми балансът на Фед нарасна до рекордните 4,38 трлн. долара, пише Bloomberg.

Отговаряйки на въпросите на представителите на Финансовия комитет към Сената, Йелън каза, че решението на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) за изход от курса на паричната политика принципно изисква „нормализиране на размера на счетоводния баланс“.

„Вярвам, че ще съумеем да предоставим повече насоки по-късно през годината, когато приключат дискусиите. Напълно вярвам, че отново ще потвърдим намерението си да намалим размера на счетоводния баланс след време“, заяви председателят на щатската централна банка.

Във вторник Йелън отсече, че Фед трябва да продължи с паричните стимули, имайки предвид „значителния застой“ на пазара на труда и факта, че инфлацията все още е под целта на банката.

В сряда пред Сената тя каза, че като цяло цените на акциите не се отклоняват от историческите си стойности. Централните банкери осъзнават, че задържането на лихвените проценти ниски за по-дълъг период от време може да разшири обхвата на търсенето на доходност и да създаде условия за формирането на балони при различните класове активи. Йелън увери, че Фед следи отблизо пазарите.

„Към този момент моята цялостна оценка е, че заплахите за финансовата стабилност са по-скоро умерени, а не високи“, каза шефът на Фед. „Въпреки че оценките на някои активи може да са високи, а при някои – размити, като цяло съотношенията за цените на активите и другите измерители не се отклонява от историческите стойности. В този смисъл не виждам притеснителни сигнали“.

Джанет Йелън каза още, че при определени условия по време на финансова криза би разширила достъпа на инвестиционните посредници и другите небанкови финансови институции до дисконтовия прозорец на Фед.

„Зависи от естеството на обстоятелствата“, поясни тя. „Широка по своя мащаб схема при наличието на системен риск е възможна, но това би било нещо, което трябва да бъде обсъдено много внимателно“.

Отдаването на средства на инвестиционните посредници може да бъде възможно, „ако е налице сериозен финансов разрив и сме попаднали в ситуация на системен риск, подобна на тази, която видяхме по време на финансовата криза, когато имаше повсеместна паника.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още