fallback

Wall Street започва сесията с повишения*

Пазарът е в очакване на втората част от изслушването на Джанет Йелън пред Сената

17:41 | 16.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските борси започват вихрено сесията в сряда в очакване на изслушването на председателя на Федералния резерв (Фед) Джанет Йелън, което започна вчера, пред Конгреса на САЩ по-късно през деня, пише Wbp Online.

По-добрите от очакваното данни за индекса на цените на производителите в САЩ също се очаква да подкрепят търговията в ранните часове на сесията. На месечна база индексът, изключвайки хранителните и енергийните продукти, отговори на очакванията на анализаторите с ръст от 0,2%, докато на годишна база надхвърли прогнозите с 0,1 пункта, като се увеличи с 1,8 на сто.

След започването на сесията индексът Dow Jones Industrial Average се покачва с 0,13% до 17 082,39 пункта. Технологичният Nasdaq напредва с 0,69% до 4 446,86 пункта, а по-широкият S&P 500 възвръща някои от загубите си от разпродажбите във вторник, като добавя 0,44% към стойността си до 1 981,95 пункта.

Няколко големи компании изнесоха отчетите за печалбата си по-рано през деня. Коригираната печалба на Bank of America е 41 цента на акция през второто тримесечие, задминавайки с много прогнозите на анализаторите, които очакваха 29 цента на акция.

Най-голямата компания за управление на средства BlackRock обяви печалба от 4,89 долара на акция през второто тримесечие, с което надскочи очакванията на пазара от 4,46 долара на акция.

Интернет компанията Yahoo също обяви печалбата си за второто тримесечие, като тя възлиза на 37 цента на акция, изоставайки леко от прогнозираните 38 цента.

Междувременно индустриалното производство в САЩ се разшири с едва 0,2% на месечна база през юни, спрямо ръста от 0,5 на сто месец по-рано. Със същия темп се увеличиха и продажбите на дребно в страната, разминавайки се с очакванията.

Председателят на Фед Джанет Йелън заяви пред Конгреса във вторник, че първото увеличение на лихвите от страна на централната банка може да дойде по-скоро и да бъде по-рязко, ако ръстът на заетостта се задържи. „Обратно, ако представянето на икономиката разочарова, подходът към вдигането на лихвените равнища ще бъде по-различен“, каза тя в първия ден от представянето доклада си за паричната политика и състоянието на икономиката. Втората част от доклада си Йелън ще изложи по-късно в сряда пред Финансовия комитет към Сената.

„Имайки предвид думите на Йелън, че „пазарът на труда продължава да се подобрява по-бързо от очакваното“ и като добавим, че вдигането на лихвите може да стане „по-скоро и по-рязко“ от очакваното, е реалистично да смятаме, че това може да се случи през първото тримесечие на следващата година“, коментира Крис Уестън от IG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:09 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още