fallback

Американските индекси губят половин процент в началото на сесията*

Проблем с една от водещите португалски банки притесни инвеститорите при отварянето на търговията

18:40 | 10.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните индекси в САЩ се понижават с по около половин процент в началото на сесията, както следва: индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones - до 16 897 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 – до 1 963 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq - до 4 391 пункта.

Американските акции възстановиха част от загубите при отварянето на търговията заради опасенията на инвеститортите за състоянието на една от водещите португалски банки и влиянието й върху икономическото възстановяване на Европа.

„Пазарната корекция беше притеснението и може би това е катализаторът, но проблемът в Португалия едва ли ще доведе до рязко обръщане на тренда“, коментира Андрю Уилкинсън, главен пазарен анализатор в Interactive Brookers. "Новините от Европа напомнят, че регионът едва расте, а икономиката му е голяма колкото нашата", изтъква Питър Буквар, главен пазарен анализатор в Lindsey Group. Главният стратег на TD Ameritrade Джей Джей Кинахън обаче посочва, че „преди имахме криза в Европа на всеки две седмици, а сега се случва на девет месеца веднъж“. Wall Street игнорира положителните данни за заетостта, които показаха, че първоначалните молби за помощи при безработица през миналата седмица са се понижили с 11 хил. до 304 хил., което е по-добро от очакваното.

„Знаем, че пазарът на труда се подобрява, това не е новина. Борсата следи какво става в Европа и Фед, който е само на няколко заседания от прекратяване на програмата си за изкупуване на активи“, казва Буквар. Икономическите новини от деня показаха още повишение на запасите на едро през май с 0,5%, което сочи ръст на БВП през второто тримесечие.

* Актуално към 18:10 българско време.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:36 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още