fallback

Експерти: Фед трябва да прекрати печатането на пари възможно най-скоро

Количествените улеснения забавят американската икономика, посочиха Стенли Дракънмилър и Кевин Уорш

16:48 | 21.06.14 г. 9

Федералният резерв на САЩ трябва да прекрати печатането на пари, известно като количествено улесняване, възможно най-скоро, тъй като американската икономика се забавя. Такова становище изразиха пред The Wall Street Journal известният инвеститор и приближен до Джордж Сорос Стенли Дракънмилър и бившият член на Борда на Фед Кевин Уорш.

По думите им стратегията за излизане от стимулиращата програма на централната банка трябва да бъде максимално предвидима.

"Ако процентите бъдат покачени бързо или внезапно, прехваленото балансирано възстановяване може да се окаже под натиск", изтъкнаха експертите.

Същността на техния аргумент е, че програмата за обратно изкупуване на държавни и ипотечни облигации е изключително полезна богатите и далеч по-малко стимулираща малките и средни предприятия.

"По-високите цени на активите не се трансформират в значително увеличение на капиталовите разходи, а слабият растеж на бизнес инвестициите има отрицателно въздействие върху заетостта", отбелязаха те.

По-рано тази седмица Федералният резерв осъществи петото си поредно свиване на месечните покупки на активи с нови 10 млрд. долара до текущите 35 млрд. долара. Освен това институцията прогнозира по-скорошно от досега очакваното покачване на лихвените проценти.

В пресконференцията след представянето на решението председателят на Фед Джанет Йелън също коментира слабите капиталови инвестиции по време на кризата и в периода на възстановяване. "След като икономиката се съживи, надявам се да видим възстановяване", изтъкна тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още