fallback

Wall Street приветства новините от Фед

Навлизаме в безпрецедентно затягане на паричната политика, посочи експерт

23:32 | 18.06.14 г.

Водещите фондови пазари отвъд Океана затвориха търговията в сряда с повишения, след като Федералният резерв на САЩ очаквано запази текущия курс на монетарната си политика, заявявайки, че икономиката се възстановява.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,58% до 16 906,62 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 добави 0,77% до 1 956,98 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се разшири с 0,59% до 4 362,84 пункта.

"Наистина няма изненади във възприемането на самия отчет. Навлизаме в безпрецедентно затягане на паричната политика", каза Анастасия Аморозо, глобален пазарен стратег в JP Morgan.

Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) сви с нови 10 млрд. долара месечните си покупки на държавни и ипотечни облигации до общо 35 млрд. долара. Ходът на централната банка бе очакван от повечето пазарни участници, като корекцията на обема на количествените улеснения бе петата поредна от декември насам.

Запазвайки текущия курс на монетарната си политика, Федералният резерв заяви, че лихвите ще останат в близост до нулата "за значителен период от време, след като програмата за изкупуване на активи свърши", особено ако инфлацията продължи да изостава от целевото ниво от 2 на сто.

В пресконференцията след оповестяването на решението председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че инфлацията се развива в съответствие с очакванията на FOMC. Според нея икономическата активност се възстановява през текущото тримесечие, което ще продължи и в периода след това. Въпреки всичко тя посочи, че "безработицата остава повишена и непълното използване на трудовия пазар продължава да бъде значително".

По-рано през деня доклад показа, че дефицитът по текущата сметка на САЩ се е разширил повече от очакваното през първото тримесечие. Дефицитът нарасна до 111,2 млрд. долара спрямо отчетените тримесечие по-рано 87,3 млрд. долара. Пазарните прогнози бяха за равнище от 97 млрд. долара в трите месеца до края на март.

"Увеличаването на дефицита по текущата сметка до голяма степен отразява ръста на дефицита при стоките и намаляването на излишъка при първичните доход. Освен това, дефицитът при вторичните приходи се е увеличил, а излишъкът на услуги е намалял", посочиха от Бюрото за икономически анализи на САЩ.

Доларът задържа позиции спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните държавни облигации пък спадна с 6 базисни пункта до 2,597%.

Петролните фючърси с доставка през август поевтиняха с 0,06% до 105,81 долара за барел. Цената на контрактите върху златото с доставка също през август пък се покачи с 0,29% дo 1 275,70 долара за тройунция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още