fallback

Йелън не вижда риск за инфлацията в дългосрочен план

Безработицата остава повишена, посочи председателят на Федералния резерв на САЩ

22:53 | 18.06.14 г. 2

Последните данни за индекса на потребителските цени са малко завишени, но аз смятам, че това са временни отклонения. Инфлацията се развива в съответствие с очакванията на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC). Това заяви председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън по време на пресконференция след края на последното заседание на институцията.

Според Йелън икономическата активност се възстановява през текущото тримесечие, което ще продължи и в периода след това. Въпреки всичко тя посочи, че "безработицата остава повишена и непълното използване на трудовия пазар продължава да бъде значително".

Председателят на Фед за пореден път повтори, че съществува несигурност относно момента когато институцията ще започне да покачва лихвените нива. По думите ѝ това зависи от разгръщането на икономическото възстановяване.

"Ако то се случи по-бързо, отколкото FOMC очаква, можем да видим по-бързо нарастване на нивото на лихвите", отбеляза тя.

Запитана откъде идва бавния растеж, Джанет Йелън посочи, че това се дължи на слабите капиталови инвестиции по време на кризата и в периода на възстановяване. "След като икономиката се съживи, надявам се да видим възстановяване", допълни Йелън.

Според нея сегашните тенденции не са заплаха за стабилността. "Не виждам широка основа за покачване на ливъриджа, бързо увеличаване на кредитния растеж... видове широки тенденции, които ще ме накарат да мисля, че нивото на риск за финансовата стабилност се е повишило над средното ниво", отбеляза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още