fallback

Wall Street надмогна конфликтите

Акциите приключиха сесията със слаби ръстове заради добри данни за икономиката на САЩ

23:23 | 16.06.14 г. 2

Американските акции приключиха сесията с минимални повишения, след като добрите данни за икономиката успяха да засенчат опасенията от конфликтите в Ирак и Украйна, съобщава CNBC.

В края на сесията на Wall Street Dow Jones се повиши с 0,03% до 16 781 пункта, S&P 500 добави 0,1% до 1 938 пункта, а Nasdaq регистрира ръст от 0,24% до 4 321 пункта.

Днес Федералният резерв на Ню Йорк публикува данни, от които стана ясно, че производствената активност в региона се е разширила до най-високо ниво от юни 2010 г. през този месец.

Същевременно от друг доклад на Фед стана ясно, че производството в САЩ като цяло през май е нараснало с 0,6%. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха малко по-слаб ръст – 0,5%.

Производството на автомобили се е оттласнало с 1,5% през май, след като през април се понижи с 0,1%. Ръст отбелязва и производството на машини, оборудване и електроника, както и миннодобивната дейност.

Асоциацията на строителните компании в САЩ съобщи днес, че доверието сред строителите през този месец се е увеличило. Изчисляваният от организацията и Wells Fargo индекс е нараснал до 49 пункта от 45 пункта през миналия месец.

Данните под 50 пункта индикират свиване на активността, но темповете на спад значително се забавят и секторът е на крачка от растежа.

Международният валутен фонд обаче занижи до 2% очакванията си за ръста на американската икономика през тази година заради по-бавното увеличаване на заетостта.  Фондът предупреди Вашингтон, че трябва да повиши минималната заплата, за да се бори с бедността.

Същевременно иракското правителство продължава да се опитва да се справи с ислямските бунтовници, които завзеха голяма част от северните райони на страната и настъпват към столицата Багдад. Американският държавен секретар Джон Кери коментира пред Yahoo! News, че Белият дом обмисля въздушна атака, както и сътрудничество с Иран.

Инвеститорите продължават да наблюдават и ситуацията в Украйна, след като тази сутрин Русия обяви, че спира газовите доставки за страната, освен ако не бъдат предплащани. Украинското правителство не спази срока, който Москва беше поставила за разплащане на безспорния газов дълг.

Същевременно цената на петрола остана относително стабилна, като приключи на ниво от 106,9 долара за барел лек американски суров петрол. Миналата седмица цената на лекия петрол скочи с 4 на сто заради ситуацията в Ирак и опасенията за доставките. Засега обаче конфликтът в страната няма непосредствен ефект върху петролната индустрия, пише MarketWatch.

Според Джулиан Джесъп от Capital Economics в Лондон за момента няма краткосрочен риск за износа на петрол заради битките в Северен Ирак. “Евентуална помощ от Иран за разрешаване на кризата в Ирак може да положи основите за допълнително облекчаване на западните санкции срещу Техеран върху енергийния експорт”, коментира експертът.

С лек ръст приключи цената на златото. Благородният метал поскъпна с 1,1 долара, или 0,1%, до 1 275,3 долара за тройунция заради търсенето на повече сигурност от инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:16 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още