fallback

МВФ понижи прогнозата си за растежа на САЩ през 2014 г. до 2%

Фондът призова Вашингтон да повиши минималната заплата, за да се справи с бедността, която надхвърля 15% от населението

17:24 | 16.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Международният валутен фонд (МВФ) понижи очакванията си за растежа на американската икономика, посочвайки, че страната няма да постигне пълна заетост до края на 2017 г., което ще накара Федералният резерв да изчака преди да повиши лихвените си проценти. МВФ прогнозира икономически растеж от 2 на сто за тази година, което е под очакваните през април 2,8%. Спадът в прогнозата идва вследствие на слабото първо тримесечие. Очакванията за 2015 г. пък бяха задържани на ниво от 3 на сто, предава Ройтерс.

В годишния си преглед за състоянието на икономиката на САЩ МВФ също така призова Вашингтон да повиши минималната работна заплата, която е под международните стандарти. Мярката има за цел да бъде преборена бедността, която достига над 15 на сто от населението.

Според институцията американската икономика ще постигне пълна заетост до края на 2017 г., като инфлацията ще остане ниска, което предполага, че Фед може да запази лихвите в близост до нула поне до средата на 2015 г.

МВФ призова САЩ за увеличаване на публичните разходи за инфраструктура и образование и за промени в данъчната система, включително повишаване на федералния данък върху бензина и възстановяване на данъчните задължения за научни изследвания, за да се засили растежа.

В бъдеще Съединените щати също така трябва да реформират корпоративното си облагане и да въведат данък върху въглеродните емисии и да покачат федералния данък добавена стойност, според МВФ.

Институцията добави, че една голяма зависимост от стимулираща растежа фискална политика би могла да позволи на Фед да се оттегли по-бързо от своите извънредни парични стимули.

МВФ предупреди също така, че продължителният период на ултра ниски лихвени проценти в САЩ повдига опасения за финансовата стабилност, посочвайки най-вече разпокъсания надзор на застрахователния сектор в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още