fallback

Ескалацията на напрежението в Ирак предизвика разпродажби на Wall Street

Инвеститорският поглед към по-безопасни инвестиционни убежища увеличи търсенето на злато и 10-годишни американски облигации

23:23 | 12.06.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите индекси на Wall Street финишираха на червена територия. Акциите на авиокомпаниите и на веригите ресторанти бяха подложени на разпродажби, докато S&P 500 записа трети пореден дневен спад. Горивата поскъпнаха рязко заради нарасналото напрежение в Ирак, пише CNBC и съобщава, че Иран и САЩ могат да окажат военна подкрепа на Ирак.

Днес бяха изнесени данните за продажбите на дребно в САЩ и информация за броя на безработните, подали молби за обезщетения през изминалата седмица.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,65% до 16 734,19 пункта. Технологичният Nasdaq Composite заличи 0,79% до 4 297,63 пункта.

Широкият индекс S&P 500 спадна с 0,71% до 1 930,11 пункта. Комуналните и енергийните компании се представиха най-добре сред 10-те подсектора на бенчмарка, а индустриалните и тези, ориентирани към потребителя – най-зле. Като цяло печелившите компании са 109, две не отчетоха изменение в цените на акциите си, а книжата на останалите 389 поевтиняха.

На борсата в Ню Йорк цената на фючърсите върху суровия петрол нарасна с 2,13 долара до 106,53 долара за барел. Фючърсите върху златото пък поскъпват с 1% до 1 274 долара за тройунция.

Инвеститорският поглед към по-безопасни инвестиционни убежища увеличи търсенето на 10-годишни американски облигации. Така доходността им спада с 5 базисни пункта до 2,587 на сто.

Транспортният сектор бе подложен на сериозни разпродажби. Книжата на авиокомпаниите поевтиняха най-съществено – на United Continental Holdings, Delta Air Lines и JetBlue Airways, съответно – с 5,88%, 5,43% и 4,7 на сто. Същевременно Dow Jones Transportation Average изтри 1,9 на сто от стойността си.

По-сериозни разпродажби претърпяха Darden Restaurants и McDonald's. Акциите им изтриха, съответно 2,1 на сто до 49,33 долара и 0,67% до 99,75 долара.

Twitter разшири капитализацията си с 3,52% до 36,79 долара. Оперативният директор на социалната мрежа се оттегли неочаквано.

Caterpillar поведе губещите в състава на Dow Jones. Капитализацията на компанията се сви с 1,79% до 106,74 долара. На другия полюс е Chevron. Книжата на дружеството добавиха 0,73% към стойността си до 126,09 долара. Всъщност само акциите на 5 компании от състава на индекса на сините чипове записаха ръстове.

Акциите на Lululemon Athletica поевтиняха до повече от 3-годишно дъно, след като канадският търговец на йога облекла занижи очакванията за годишните си финансови резултати и съобщи, че финансовият изпълнителен директор ще се оттегли в началото на следващата година. Компанията изгуби 15,91% от стойността на акциите си до 37,25 долара.

През май продажбите на дребно в САЩ се изкачиха с по-малък темп от очакваното – само с 0,3% спрямо ревизираните в посока нагоре 0,5% през април, разкриха данните на Министерството на търговията. Данни на ведомството показаха ръст от 0,6 на сто на запасите през април – сигнал за възстановяване на икономиката през второто тримесечие.

Освен това през изминалата седмица повече американци са подали молби за помощи при безработица. Броят им нарасна неочаквано, но не чак толкова, че да изкриви позитивните представи, че пазарът на труда набира скорост, посочва още CNBC.

„Ако трябва да посоча дали продажбите на дребно или случващото се в Ирак, на което се дължи покачването на цените на горивата, оказват по-съществено влияние на фондовия пазар, ще посоча последното“, коментира за CNBC главният пазарен стратег в Wunderlich Securities Арт Хоугън.

„Нарастват опасенията, че предлагането може да се наруши заради случващото се в Ирак“, сподели още Хоугън. Според него това е по-тревожната новина за Wall Street, отколкото, ако петролът поскъпне заради повишеното търсене заради възстановяването на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още