fallback

Американските акции прекратиха позитивната серия

Занижената прогноза на СБ за световния растеж и влошаващата се ситуация със сигурността в Ирак внесоха напрежение на пазарите

23:44 | 11.06.14 г.

Американските акции записаха спадове в днешната сесия, като индексът на “сините чипове” се понижи до най-ниско ниво от три седмици насам, след като Световната банка обяви днес, че понижава очакванията си за световния икономически растеж, съобщава Bloomberg.

Напрежение на пазарите внесе и усложнената ситуация в Ирак. Джихадистки бунтовници взеха за заложници 80 турски граждани в Мосул, включително и генералния консул на страната в града. Заради влошаващата се ситуация със сигурността в Ирак тази нощ в Брюксел, по искане на Турция, ще се състои извънредно заседание на Посланиците на НАТО.

САЩ изразиха безпокойството си от ситуацията обещаха "всякаква подходяща помощ" за иракското правителство за отблъскване на бързото напредване на сунитски екстремисти в северната част на страната, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви обаче, че не може и дума да става Лондон да изпрати войски в Ирак, където джихадистките бунтовници напредват към Багдад, предаде Франс прес. "Оставихме Ирак в ръцете на дошли на власт с избори иракски управници, с техни въоръжени сили и сили за сигурност, така че преди всичко те трябва да се справят с това. Ирак разполага със значителни ресурси", заяви британският външен министър.

В края на сесията Dow Jones се понижи с 0,6% до 16 844 пункта, S&P 500 изтри 0,35% до 1 944 пункта, а Nasdaq отчете спад от 0,14% до 4 332 пункта.

Акциите на Boeing Co. поевтиняха най-силно от два месеца насам, след като лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Ерик Кантор претърпя поражение в първичните избори. Това заплашва преупълномощаването за кредитирането на ниска цена, което е от полза за компанията.

Загубата на Кантор предвещава още неприятности във Вашингтон. Поражението му може да има и доста по-сериозни последици за пазарите, тъй като той е съюзник на Wall Street по най-различни въпроси – от програмата за изкупуване на облигации до защитата на Export-Import Bank.

“Много малко бяха хората, които очакваха това. Не съм загрижен за тавана на дълга, но някои колеги са. Бих казал, че Кантор беше добър в намирането на компромиси”, коментира пред информационната агенция Майкъл Блок, главен стратег в Rhino Trading Partners LLC, Ню Йорк.

“Световната банка допринася за негативните тенденции заради опасенията за световния растеж”, допълва Робърт Павлик, старши пазарен стратег в Banyan Partners LLC в Ню Йорк. “Хората участват на пазар, който се търгува в близост до исторически върхове и има ниски перспективи за растеж”, коментира още той.

Днес американското финансово министерство съобщи, че американският бюджетен дефицит се е свил през май до 130 млрд. долара, което е с 6% по-малко спрямо дупката в бюджета през май миналата година. Така дефицитът от началото на фискалната година до края на май достига 436 млрд. долара – с 30 на сто по-нисък спрямо същия период на предходната фискална година.

Същевременно на стоковите пазари цената на петрола леко се повиши на фона на застрашените доставки от Ирак и прогнозата на Световната банка. Цената на лекия суров петрол със срок на доставка през юли добави 5 цента до 104,4 долара за барел. В Лондон сортът брент поскъпна с 43 цента до малко под 110 долара, съобщава MarketWatch.

Днес Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) обяви, че запазва производствения си таван от 30 млн. барела дневно. По думите на саудитския министър на петрола Али Наими пазарът е балансиран и цените са добри за производителите и потребителите.

Заради опасенията за световния растеж цената на златото също отбеляза лек ръст в днешната сесия. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец август поскъпнаха с 1,1 долара до 1 260 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:44 | 18.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още