fallback

Обама: Провокациите на Русия ще ѝ донесат повече изолация и разходи

Дните на империите и сферите на влияние са минало, отбеляза президентът на САЩ

16:20 | 04.06.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Ние сме заедно, защото вярваме, че хората и държавите имат правото да определят собствената си съдба. Това включва и народа на Украйна. Такова становище изрази американският президент Барак Обама пред събралите се над 6 000 души при Кралския дворец във Варшава – символът на полската независимост.

Обама посети полската столица по повод 25-тата годишнина от падането на социализма в източноевропейската страна, предава Associated Press.

"Нашите свободни нации ще застанат единни, така че новите руски провокации ще означават само повече изолация и разходи за Русия", заяви Барак Обама.

"Защото след като изразходвахме толкова кръв и средства, за да обединим Европа, отказваме да позволим на тъмните тактики на XX век да определят XXI век", добави той. "Ние никога няма да приемем окупацията на Крим от Русия, нито нарушенията на суверенитета на Украйна", заяви американският президент.

По-рано през седмицата Обама представи план за сигурност за Източна Европа на обща стойност 1 млрд. долара. С "Инициатива за презастраховане на Европа" трябва да бъдат финансирани допълнителни сухоземни, военновъздушни и военноморски сили за "новите съюзници" в Източна Европа.

С плана се очаква да се насърчат и възможностите за сътрудничество със страните извън НАТО, като Украйна, Грузия и Молдова, както и за укрепване на отбранителните им сили, се казва в публикувано изявление на Белия дом.

В полската столица американският президент увери страните от Източна Европа, че САЩ ще ги подкрепят в разразилата се криза заради несигурната ситуация в Украйна. Задължението за осигуряване на сигурността на Полша и на другите съюзници на САЩ в Източна и Централна Европа е "крайъгълен камък на нашата собствена безопасност" и е "неотменимо задължение", каза Обама.

По думите му "дните на империите и сферите на влияние са минало". "На по-големите държави не трябва да бъде позволявано да тормозят малките, или да налагат волята си чрез дулото на пистолет или с маскирани мъже, превземащи сгради", заяви Обама. "С един подпис никога не може да се узакони кражбата на земята на съседа. Така че ние никога няма да приемем окупацията на Крим или нарушенията на суверенитета на Украйна", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още