fallback

WSJ: САЩ търсят 10 млрд. долара компенсации от BNP Paribas

Банката е обвинена в заобикаляне на американските санкции срещу редица държави, включително Иран

13:26 | 30.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американското правосъдно министерство настоява френската банка BNP Paribas да плати глоба от над 10 млрд. долара заради нарушаване на санкциите, наложени срещу Иран и други държави, съобщава Wall Street Journal, цитиран от CNBC.

Въпреки, че финалното споразумение може да слезе под 10 млрд., то ще бъде една от най-високите глоби, налагани на банка и ще бъде доста повече от това, за което BNP се е подготвила. Банката е отделила около 3,7 млрд. долара за съдебни спорове.

Наказание от подобен мащаб би се равнявало на около 5% от стойността на материалните активи на банката, изчисляват анализатори на Citigroup. Освен това би намалило базовия ѝ собствен капитал от първи ред с около 10% до близо 9,5 на сто.

В началото май изпълнителният директор на банката Жан-Лоран Бонафе заедно с адвокатите на институцията се срещна с представители на Нюйоркския департамент по финансови услуги и апелира за снизходителност при процеса, съобщи източник по-рано този месец. Той допълни, че регулаторът няма да отнема лиценза на банката, ако в споразумението бъдат включени други тежки наказания.

Такива наказания обаче биха могли да включват временно прекратяване на клиринговите плащания в долари на банката в Ню Йорк и съкращаване на дузина служители. Банката изрази опасенията си от подобен развой, отбелязвайки, че невъзможността й да извършва доларови трансакции би могла да я дестабилизира.

Северна Америка е ключов фрагмент от стратегията на BNP за увеличаване на печалбата извън Европа, като тя се стреми към това 12% от приходите ѝ през 2016 г. да са от този регион.

Крайното решение по случая се очаква до седмици, посочва Wall Street Journal. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:26 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още