fallback

Wall Street не се трогна от спада на БВП

Инвеститорите явно залагат, че през второто тримесечие икономиката ще се оттласне от първото си свиване за последните три години

23:25 | 29.05.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции се повишиха в четвъртък, като инвеститорите очевидно залагат, че икономиката ще се оттласне от първото си свиване за последните три години, предава CNBC. Съотношението печеливши/губещи акции на Нюйоркската борса бе приблизително 2/1. Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones се покачи с 0,4% до 16 699 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 се повиши с 0,5% до 1 920 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq нарасна също с 0,5% до 4 248 пункта.

Данните за БВП през първото тримесечие бяха ревизирани до годишен темп на спад от 1% от минималния ръст от 0,1% в първоначалната оценка. Очакванията бяха за спад от 0,5%.

Отстъплението е второто след кризата от 2008 г. насам, след като в началото на 2011 г. американската икономика се сви с 1,3 на сто. Понижението контрастира силно с постигнатото в последните три месеца на 2013 г., когато БВП на САЩ отчете ръст от 2,6%. „Слабите данни за БВП бяха очаквани, но спад от 1% е стряскащ, макар до голяма степен да се дължи на лошото време през първото тримесечие. За спада допринесе и липсата на попълване на запасите", коментира Джо Пета, управляващ директор в Novus. „Оакваме възстановяване на растежа през второто тримесечие след лошото време през първото“, казва Дан Грийнхаус, главен стратег в BTIG.

Същевременно броят на подадените молби за обезщетения при безработица в САЩ се сви с 27 000 до 300 000 през седмицата, приключила на 24 май. Равнището е второто най-ниско след края на рецесията в средата на 2009 г. Пазарните експерти очакваха молбите да се покачат до общо 321 000 на сезонно коригирана база. Четириседмичната средна стойност пък е 311 500 - най-ниското ниво от август 2007 г. Жилищата в процес на продажба са се покачили с 0,4% през април, което се оказа под очакванията. „За да бъдат привлечени купувачите на първо жилище, цените трябвад да паднат още до нива, съобразени с доходите“, смята Питър Буквар, главен пазарен стратег в Lindsey Group.

Акциите на Hillshire Brands скочиха с 18%, след като Tyson Foods предложи да придобие производителя на месни продукти за 6,1 млрд. долара. Най-големият производител на месо в САЩ по продажби се цели в бързорастящата категория за закуски на Hillshire.

Книжата на Costco Wholesale отстъпиха с 0,1%, след като операторът на складове на едро отчете по-слаби от очакваното тримесечни резултати.

Доларът поевтиня спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Фючърсите върху златото се понижиха с 0,3% до 1 255 долара за трой унция, а тези върху американския петрол нараснаха с 0,8% до 103,54 долара за барел. Дохдността по 10-годишните американски ДЦК прибави 0,02 процентни пункта до 2,46%, след като по време на сесията бе спаднала до 2,40% - най-ниското ниво от миналия юни.

"Като че ли облигационният пазар иска да ни каже нещо, повдигайки въпроса колко стабилна е икономиката“, смята Джо Пета. „Инвеститорите не трябва да се подлъгват по облигационния пазар, тъй като той е изкривен и не е индикатор за това накъде върви икономиката“, обаче посочва Дейвид Кели, главен пазарен стратег в J.P. Morgan Funds.

„Предлагането спадна драматично през последните няколко години заради подобряването на бюджетната ситуация, а търсенето идва от институции, които не ги е грижа за цената – Фед, чужди централни банки, търговски банки, както и взаимни и пенсионни фондове, които се опитват да съгласуват портфейлите си с дългосрочните си задължения“, казва Кели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:36 | 07.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още