fallback

Производствените цени в САЩ със силен ръст през април

Данните са потенциален сигнал, че инфлацията започва да пълзи нагоре на фона на притесненията на Фед

22:07 | 14.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Производствените цени в САЩ през април са се повишили с 0,6% на месечна база (при очаквания за 0,2%) – най-големият им ръст от септември 2012 г. На годишна база ръстът е 2,1% (1,4% за март) - най-големият от март 2012 г.

Данните са потенциален сигнал, че инфлацията започва да пълзи нагоре на фона на притесненията на Фед, че тя е твърде ниска, съобщава Ройтерс. 

В началото на годината Министерството на труда промени методиката си за изчисление на цените на производител, в които вече се включват услугите и строителтвото. Оттогава насам индексът е много волатилен, до голяма степен заради колебанията при цените на търговските услуги.

Ниската инфлация е една от основните причини Федералният резерв да запази изключително хлабавата си парична политика. Макар че свива постепенно програмата си за изкупуване на активи, централната банка не се очаква да вдигне близо нулевата си основна лихва преди втората половина на 2012 г.

„Фед ще следи дали вдигането на производствените цени напоследък ще се пренесе към потребителските. Промяна на паричната политика обаче ще има само при значително ускоряване на инфлацията“, посочва Стюърт Хофман, главен икономист на PNC Financial в Питсбърг.

В четвъртък ще бъдат изнесени данни за потребителските цени, които се очаква да са се повишилил с 0,3% през април.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още